Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Martin Engberg. Bild: Pressfoto
Martin Engberg. Bild: Pressfoto

Science fiction i små portioner

Novellix saluför litteratur i tapasformat. Martin Engberg har läst om förlaget och förtärt en ask med fyra små sci fi-noveller.

I Svensk Bokhandel nummer 2 – 2018 går det att läsa om Novellix, förlaget med en sparsmakad utgivning bestående enbart av noveller. Inte ett självklart framgångsrecept, men förlaget expanderar.

LÄS MER: När ingen knackar på dörren

Böckernas design får mina tankar att gå i metaforer av smakprov och munsbitar. Inte en slump gissar jag. Förlagets vd Lena Hammargren kläckte idén om en pixibok för vuxna när hon letade efter något lagom långt att läsa på en kort tågresa. Bilden är Jonas Hassen Khemiri i ena handen och en take away-mugg i den andra. Novellerna säljs också i ge bort-vänliga boxar, med både klassiska och nyskrivna att välja på, vilket förstärker intrycket av novellen som presentprodukt.

Men hey, varför klaga när det som finns under inslagspapperet är det the real deal?

I senaste lådan väntar fyra sci fi-klassiker på att inmundigas. Ray Bradburys Ett dån av åska, H G Wells De blindas rike, Philip K Dicks Försvararna, Ursula K Le Guins Ett nytt Atlantis. Samtliga författarskap finns sporadiskt översatta till svenska tidigare, men inte alltid lika väl genomfört. Dessutom är det texter med stark resonans i vårt nu. Le Guins novell om ett USA som efter kollapsen sjunker i havet samtidigt som ett nytt Atlantis stiger till ytan, skulle säkert få huden att knottra sig på samma sätt som The handmaid’s tale gjorde när den blev tv-serie.

Mest jagande är den äldsta texten i gänget, H G Wells De blindas rike från 1911. Här vederläggs tesen om att den enögde skulle vara kung i de blindas rike. I ett slutet samhälle, skapat av människor som varit blinda i generationer, är ”se” ett nonsensord. Det hjälper inte hur Núñez som drattat ned bland dem än försöker förklara seendets finesser. Att ”se”, vad är det? Fake news. Ovanför våra huvuden finns inte stjärnor – vilket prat – nej, det är ett tak, som är mycket, mycket slätt att röra vid.

LÄS MER: Hård science fiction från Göteborg

Som periodande science fiction-läsare skulle hälften räcka för att jag ska åka dit igen och längta efter mer av samma smak. Och jag kan mycket väl tänka mig att ge mig själv någon av de andra boxarna i present också. Om det skulle vara så.

Fyra sci fi-noveller

Novellix

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.