Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det schweiziska bandet Lauwarm fick avbryta mitt under konserten på att brasseri i bern efter att flera konsertbesökare uttryckte att de kände obehag.  Bild: Privat
Det schweiziska bandet Lauwarm fick avbryta mitt under konserten på att brasseri i bern efter att flera konsertbesökare uttryckte att de kände obehag. Bild: Privat

Schweiziskt band avbröt spelning efter anklagelser om kulturell appropriering

Det schweiziska bandet Lauwarms spelning avbröts efter att konsertbesökare klagade till arrangören att de kände obehag. Bandmedlemmarna var nämligen vita och hade dreadlocks, rapporterar Berliner-Zeitung.

Det var under bandets spelning på Brasserie Lorraine i Bern den 16 juli som arrangören valde att avbryta. Lauwarm spelar i genrerna reggae, pop och indie. Deras fem bandmedlemmar är samtliga vita, flera har dreadlocks.

Enligt arrangören kom flera konsertbesökare oberoende av varandra fram och uttryckte obehag över situationen på grund av frågor relaterade till kulturell appropriering.

”Vi misslyckades med att ta itu med situationen i förväg och att skydda er” skriver arrangören i ett inlägg på Facebook, där de också ber om ursäkt till konsertbesökarna.

Kritiken handlade delvis om musikernas frisyrer, delvis om att de spelade jamaicansk musik utan att ha upplevt de erfarenheter av rasism som jamaicaner får utstå.

Bandet uppmanar till konstruktiv diskussion

Arrangörens inlägg fick stor uppmärksamhet på sociala medier och tidningar i både Schweiz och Tyskland. Många har kritiserat arrangören för att de valde att avbryta konserten och be om ursäkt.

I ett uttalande på sin egen Facebooksida skriver Lauwarm att de ”som grupp har nära och kära från olika kulturer, vilket återspeglas i deras musik.”

De skriver vidare att de aldrig tidigare direkt konfronterats med anklagelser om kulturell appropriering och respekterar alla kulturer. De uppmanar till en konstruktiv diskussion under hashtaggen #Talklauwarm.

LÄS OCKSÅ: Therése Lindgren kritiserar kulturministerns frisyr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.