Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Miljöaktivisten Greta Thunberg, 16 år, är dotter till artisterna Malena Ernman och Svante Thunberg. Tillsammans har de skrivit boken Scener ur hjärtat, som nu översätts till flera språk. Bild: Malin Hoelstad, TT
Miljöaktivisten Greta Thunberg, 16 år, är dotter till artisterna Malena Ernman och Svante Thunberg. Tillsammans har de skrivit boken Scener ur hjärtat, som nu översätts till flera språk. Bild: Malin Hoelstad, TT

Scener ur hjärtat översätts till flera språk

Greta Thunberg och hennes föräldrars omtalade bok Scener ur hjärtat har väckt internationell uppmärksamhet. Nu översätts boken till flera språk. "Det är väldigt roligt!!" skriver mamma Malena Ernman på Instagram.

16-åriga aktivisten Greta Thunbergs engagemang i klimatfrågan har uppmärksammats internationellt, både i olika tv-sändningar, och av betydande personer. Från FN:s generalsekreterare António Guterres till skådespelaren Arnold Schwarzenegger.

LÄS MER: Greta Thunberg, 16 år, hos Skavlan ikväll

Bakgrunden är att hon hösten 2018 påbörjade en sittstrejk utanför Riksdagshuset i Stockholm i syfte att förändra den svenska miljöpolitiken, så att den blir mer i linje med Parisavtalet. Varje skoldag fram till riksdagsvalet strejkade hon, och initiativet spreds över världen via hashtaggar som #FridaysforFuture och #Klimatstrejka eller #ClimateStrike. I samband med sittstrejken gav Greta Thunberg också ut boken "Scener ur hjärtat" som hon skrivit tillsammans med sina föräldrar, operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg,

Startar internationell stiftelse

På tisdagskvällen meddelade Malerna Ernman med stolthet, via sociala medier, att den bok familjen skrivit kommer att översättas och ges ut på flera språk.

– Det är väldigt roligt!! Extra roligt eftersom vi beslutat att alla bokens utländska intäkter för oss som författare kommer gå till olika välgörande ändamål, skriver hon på Instagram.

LÄS MER: ”Greta Thunberg är en sorts tragisk figur”

I det syftet håller makarna Malena Ernman och Svante Thunberg nu på att starta en internationell stiftelse i de båda döttrarna Beata och Gretas namn. Den del av vinsten efter bokförsäljningen som tillfaller författarna är tänkt att samlas i stiftelsen och sedan fördelas till åtta olika föreningar, som ägnar sig åt klimat, miljö, psykisk ohälsa, barn med olika diagnoser och djurrättsfrågor, skriver sångerskan Malena Ernman, som avslutar inlägget i positiva ordalag:

– Nu kan vi utvidga och utveckla detta och förhoppningsvis göra lite skillnad.

Visa det här inlägget på Instagram

Boken Scener ur hjärtat, som vår familj har skrivit tillsammans, kommer översättas och ges ut på flera olika språk. Det är väldigt roligt!! Extra roligt eftersom vi beslutat att alla bokens utländska intäkter för oss som författare kommer gå till olika välgörande ändamål. För att hantera detta håller vi på att starta en internationell stiftelse i Beata och Gretas namn. Innan boken gavs ut i Sverige så berättade vi ju att all vinst för oss som författare ska gå till 8 olika föreningar som ägnar sig åt klimat, miljö, psykisk ohälsa, barn med olika diagnoser och djurrättsfrågor. Nu kan vi utvidga och utveckla detta och förhoppningsvis göra lite skillnad. #scenerurhjärtat. PS Tack alla som läst och delat boken!!!! Tack!!

Ett inlägg delat av Malena Ernman (@malena_ernman)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.