Projektet Trygga, säkra evenemang har tilldelats första pris i den svenska deltävlingen till European Crime Prevention Award 2018.
Projektet Trygga, säkra evenemang har tilldelats första pris i den svenska deltävlingen till European Crime Prevention Award 2018. Bild: Pressbild

Satsning mot sexbrott prisat av BRÅ

Projektet Trygga, säkra evenemang har prisats av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för sitt arbete mot sexuella övergrepp.

ANNONS
|

Projektet Trygga, säkra evenemang är ett samarbete mellan Polismyndigheten, RFSU, landets länsstyrelser och Svensk Live, den oberoende riksorganisationen för Sveriges konsertarrangörer. Deras arbete med att minska risken för sexuella övergrepp och andra brott vid landets musikfestivaler har pågått sedan förra året och tycks ha varit framgångsrikt.

"Antalet anmälda sexuella ofredanden har minskat avsevärt på de tidigare värst drabbade festivalerna. Projektet har visat att det går att hitta en gemensam arbetsmetod för att minska utsattheten för brott och därmed öka tryggheten – genom en formaliserad samverkan, ett innovativt tankesätt och dialog."

Så skriver Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i sin motivering till varför man valt att ge första pris i den svenska delen av den brottsförebyggande tävlingen European Crime Prevention Award till projektet Trygga, säkra evenemang.

ANNONS

LÄS MER: Ygeman kopplar övergrepp till alkohol

– Samverkansmodellen är väldigt enkel att jobba efter och något vi gör redan idag ute i våra kommuner, till exempel med medborgarlöften. Tack vare den gemensamma lägesbilden, genomförandet och målen och en tydlig rollfördelning har vi fått goda resultat med minskad brottslighet när det gäller just festivalerna, säger Andreas Welin, polis och insatschef för publika evenemang i Göteborg, i en kommentar.

Den europeiska finalen i European Crime Prevention Award äger rum i Wien 4–6 december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS