Foto: KARL MELANDER / TT
Foto: KARL MELANDER / TT

Sara Stridsberg invald i Svenska Akademien

Sara Stridsberg har valts in i Svenska Akademien. Hon tar nu plats som ledamot på stol nummer 13.

ANNONS
|

Svenska Akademien presenterade på fredagen nyheten på sin hemsida.

Författaren och dramatikernSara Stridsberg, 43, blirny ledamot på stol nummer 13, där författaren och översättaren Gunnel Vallquist tidigare suttit.

- Hej, oj det ringer hela tiden så fort jag lägger på luren, säger en glad men stressad Sara Stridsberg när GP når henne efter beskedet. Hon är i Finland för att lansera sin senaste bok Beckomberga. Ode till min familj.

- Just nu står jagi Helsingfors med barnen så jag kan inte ta några fler intervjuer, men vi hörs lite senare.

Det var på Finlandsfärjan, när hon stod omgiven av barn och försökte hitta något ätbart vid buffén, som hon nåddes av samtalet från Svenska Akademin.

ANNONS

Enligt uppgifter till Dagens Nyheteroch Svenska Dagbladet var dettillförordnade ständiga sekreteraren Tomas Riad som ringde för att fråga om Sara Stridsberg ville inträda i Svenska Akademin. Sara Stridsberg beskriver situationen som "att få ett samtal från en annan planet, någon som ringer från yttre rymden".

På frågan om hon hade kunnat föreställa sig att bli en av De Aderton svarar författaren DN att"Det hade jag inte kunnat föreställa mig ens i går morse."

Sara Stridsberg debuterademed Happy Sally 2004. Två år senare fick honsitt stora genombrott, även internationellt, med romanen Drömfakulteten som bland annat tilldeladesNordiska rådets litteraturpris. Hon har även skrivit prisade romaner somDarling River och nyss nämnda Beckomberga. Ode till min familjsom gavs ut 2014.

Stridsberg tvekade förstinför att åta sig det prestigefyllda uppdraget. Honsäger till Svenska Dagbladet att "Om jag inte kände att bokens ställning var så bräcklig eller så hotad så kanske jag inte hade sagt ja." Men, fortsätter hon, "Detkänns som en särskild tid där jag kanske kan bidra med något."

Hon känner i nuläget inte någon annan ledamoti Svenska Akademin och har aldrig träffat den ständiga sekreterarenSara Danius, som för tillfället är sjukskriven. Nu kommer Sara Stridsberg att få äta ärtsoppa varje torsdag på restaurang Gyldene Freden med det litterära sällskapet. Hon hoppas dock kunna få "behålla mitthjärta i skrivandet, böckerna och pjäserna" för det har hon blivit lovad.

ANNONS

Officiellt inträder hon vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december. En förebild för henne - både som författare och akademiledamot - är Birgitta Trotzig.

Som dramatiker har Sara Stridsberg främst samarbetat med Dramaten. Samarbetet inleddes 2006 med Valerie Solanas ska bli president i Amerika, en uppmärksammad pjäs, och fortsattetre år senare med Medealand ochDissekering av ett snöfall (2012)

Just nu är hon aktuell på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med nyskrivna pjäsen American Hotel, som också getts ut som novell.

ANNONS