Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Svenska akademiens tidigare ständige sekreterare Sara Danius ställer in sin medverkan i Vinter i P1 på grund av hälsoskäl. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sara Danius ställer in vinterprat i P1

Svenska Akademins tidigare ständige sekreterare Sara Danius hoppar av sitt uppdrag som vintervärd. Hon skulle ha vinterpratat på juldagen men ställer in på grund av hälsoskäl.
– Även Sara Danius kan bli sjuk och drabbas av hög feber, hur osannolikt det än kan låta, hälsar hon själv från sjukhussängen.

Det blir dokumentärfilmaren Mattias Alexandrov Klum som tar över för Sara Danius. Tidigare har den världsvane fotografen sommarpratat vid två tillfällen; 1997 och 2008, samt varit vintervärd år 2014. Nu kommer hans vinterprat att hållas på nyårsdagen. Samtidigt skjuts journalisten och författaren Katarina Wennstams sommarprat till juldagen.

– Vi är väldigt ledsna över att Sara Danius inte kan fullfölja sitt Vintervärdskap. Väldigt många lyssnare har sett fram emot att höra henne igen efter det uppskattade Sommarprogrammet i somras. Samtidigt gläds vi åt att Mattias Alexandrov Klum med kort varsel tackat ja till att åter blir vintervärd, eftersom även han stod högt upp på lyssnarnas önskelista, säger programchefen Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

Sara Danius själv är sängliggande och skickar i samma meddelande med en hälsning från sjukhussängen.

– Mina läkare har varnat mig för risken för överansträngning och ordinerat vila i tre veckor. Eftersom jag är en lydig patient brukar jag göra som mina läkare säger. Jag ligger nu till sängs och rullar tummarna i väntan på bättre tider, säger Sara Danius.

Mattias Alexandrov Klum som nu hoppar in för Sara Danius berättar att det känns fantastiskt att åter vara önskad av lyssnarna.

– Mitt vinterprat den här gången ska handla om avancerad självcurling, att få bli berörd och beröra andra tillsammans med min partner Iris, om den nyupptäckta kärleken till livet och om mitt eget uppvaknande – eller ”Mattias 2.0” om man så säger, säger Mattias Alexandrov Klum.

VINTER I P1 – NYA LISTAN

25/12: Katarina Wennstam – författare, journalist

26/12: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare

27/12: David Eberhard – psykiatriker, författare

28/12: Mikkey Dee – trummis

29/12: Tommy Ivarsson – entreprenör

30/12: Hanna Hellquist – journalist, programledare, författare

31/12: Olof Röhlander – mental tränare, författare, föredragshållare

1/1: Mattias Alexandrov Klum – fotograf, filmskapare, konstnär

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.