Sara Danius ser inte sitt eget ansvar

GP:s kulturchef har lyssnat på Sara Danius sommarprat, en återberättelse av Svenska Akademiens sammanbrott från den f.d ständige sekreterarens egna perspektiv.

ANNONS
|

”Historien kommer inte vara nådig vad dagens svenska Akademi beträffar. I synnerhet inte vad det gäller Herr Engdahl, i den mån han överhuvudtaget kommer att bli ihågkommen”.

Sara Danius, svenska Akademiens f.d ständige sekreterares, sommarprat sammanfattas väl med hennes egna burn mot sin företrädare. En och en halv timme där Danius förutom några skvallriga parenteser för den mest sjukligt intresserade bara återberättar den redan kända historien om Akademiens sönderfall våren 2018. Pikant nog här av verksamhetens f.d chef som anser sig själv vara helt ofelbar, men som däremot gärna sätter små nålstick i andra.

Danius har dock rätt i en sak. Historien kommer inte vara nådig. Men när man en gång minns tillbaka på våren 2018 finns inga hjältar. Bara en samling människor som inte kan släppa den personliga prestigen för att rädda en sargad verksamhet. Till den skaran sällar sig Horace Engdahl utan problem. Efter dagens sommarprat kan man konstatera att också Sara Danius säkrat sig en plats.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS