Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Sara Danius har varit i möte med kungen

Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius träffade på söndagskvällen kung Carlo XVI Gustaf på Drottningholms slott. Kungen kallade till mötet efter krisen i Svenska akademien.

Det var efter att tre ledamöter på fredagen lämnat Svenska akademien som kungen bad om ett möte med Sara Danius. Enligt stadgarna ska kungen informeras om viktiga händelser inom akademien.

LÄS MER: Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

Under söndagen träffades de båda på Drottningholms slott.

"De hade ett informativt möte om den nuvarande situationen inom Akademien, och de diskuterade olika lösningar för en positiv utveckling av Akademien", skriver hovet i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

Krisen i Akademien bygger på att en hemlig omröstning hållits om att utesluta en person efter att en utredning av en advokatfirma visat att ett brott har begåtts mot Akademiens stadgar, som är kopplat till personen. När omröstningen sedan genomfördes blev resultatet att personen fick sitta kvar vilket gjort att flera valt att hoppa av akademin.

Efter konflikten har Akademien hamnat i en kris som inte liknar någon föregående. Ett medlemskap i Svenska Akademien anses vara på livstid, när någon lämnar sin stol ersätts personen inte.

LÄS MER: Olustig familj med tomma stolar

Medlemmarna är nu nere på tretton personer. Bestämmer sig två till för att lämna Akademien kan det bli en ordentlig kris – de kan då nämligen inte rösta in nya medlemmar, vilket går emot deras egna stadgar. Då riskerar Svenska Akademien, som funnits sedan 1786, att upphöra.

– De skulle inte klara av att ta ett sådant större beslut. Då blir det väl den höge beskyddaren som får ingripa, det vill säga kungen, har Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, tidigare sagt till TT.

Men vad kungen och Sara Danius kom fram till under söndagens möte har inte avslöjats.

LÄS MER: Kommentarer om krisen inom Svenska Akademien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.