Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sara Danius: Brott och jäv måste anmälas

Brott och jäv måste anmälas – och Svenska Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring. Det säger Sara Danius i ett meddelande till TT.

Avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius skriver i ett pressmeddelande till TT att Akademien är betydelsefull, men att det inte betyder att den inte bör förändras:

"Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket. Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien", skriver hon.

LÄS MER: Här kan du läsa uttalandet i sin helhet

"Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid".

"Etiken måste sättas i högsätet"

Hon fortsätter:

"Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas. Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck."

Hon vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon avslutar pressmeddelandet med att tacka för det stöd hon fått under de senaste dagarna.

LÄS MER: Akademien offrade sina drottningar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.