Santtu-Matias Rouvali upptäcktes för bara fyra år sedan. Sedan dess har han åkt världen runt och dirigerat. "Det har varit tuffa år, med hårt arbete, långa nätter och mycket stress. På fritiden kör jag traktor och jagar, för att hålla balansen."
Santtu-Matias Rouvali upptäcktes för bara fyra år sedan. Sedan dess har han åkt världen runt och dirigerat. "Det har varit tuffa år, med hårt arbete, långa nätter och mycket stress. På fritiden kör jag traktor och jagar, för att hålla balansen."

Santtu-Matias Rouvali ska leda Göteborgssymfonikerna

Han är bara 30 år och har kallats "underbarn". Nu är det klart att finländaren Santtu-Matias Rouvali tar över taktpinnen hos Göteborgssymfonikerna.

ANNONS
|

Sveriges nationalorkester GSO har stått utan chefdirigent sedan hösten 2012, då Gustavo Dudamel valde att sluta. De senaste tre åren har Kent Nagano varit orkesterns förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare. Men någon chefdirigent har man inte haft.

Nu blir det ändring på det. På onsdagen presenterades symfonikernas nye ledare i Konserthuset. Från och med hösten 2017 kommer 30-årige finländaren Santtu-Matias Rouvali att vara GSO:s chefdirigent.

Själv tycker nyförvärvet att det funkar fint att vara ung stjärndirigent.

- Det är inga problem. Ibland skrattar orkestern första gången vi träffas eftersom jag ser ut som en skateboardåkare. Det bryter isen och de blir nyfikna på om jag kan något annat, då får jag deras uppmärksamhet, säger Santtu-Matias Rouvali.

ANNONS

Han börjar sitt fyraåriga åtagande som chefdirigent hösten 2017, men har redan jobbat med Göteborgssymfonikerna flera gånger tidigare och strör beröm över orkestern.

- De är fantastiska musiker. Du kan verkligen höra att de älskar att gå till sitt jobb. Och de tränar och jobbar hårt!

På frågan vad som var viktigast när han tackade ja till jobbet svarar han dock lite annorlunda:

- Att de är så glada här! Det är en skön atmosfär att arbeta i och de är väldigt lyhörda. De har spelat styckena tusen gånger, men är alltid öppna för nya tolkningar.

Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgssymfonikerna, säger att han medvetet har låtit processen att hitta en ny chefdirigent ta tid. Nu har han hittat rätt person att leda symfonikerna in i framtiden, menar han.

- Santtu-Matias står för något väldigt dynamiskt och ungdomligt, vilket vi behöver, säger Sten Cranner, som är övertygad om att den unge dirigenten med det yviga håret kommer att locka ny publik till Konserthuset.

- Om du är 25 år och ser att en 30-åring är chefsdirigent så blir du ju nyfiken. Om han är därinne så kan väl jag prova att gå in också?

Rouvali har höga ambitioner med sitt nya jobb.

ANNONS

- Vi ska vara de bästa i Europa inom fyra år ... eller helt säkert bland de fem bästa i alla fall.

De senaste tre åren har Santtu-Matias Rouvali varit chefdirigent för Tammerfors stadsorkester, vilket han kommer fortsätta med åtminstone till 2019. Målet är att tillbringa tio veckor per säsong i Göteborg.

- Nästa säsong ska jag vara här fem veckor, för jag var redan så uppbokad. Men sedan ska jag vara här tio veckor, minst, säger han.

På fritiden ägnar sig stans nya chefsdirigent åt att sköta gården hemma i Lepsämä, tre mil norr om Helsingfors.

- Jag gillar att köra traktor, jaga småfågel och basta. Jag har tre saunas hemma: en gammaldags rökbastu, en i en tunna och en elektrisk inomhus, om det är bråttom.

Var hittar du en bra sauna i Göteborg?

- Det är en bra fråga, vi håller faktiskt på att bygga en här på baksidan, haha.

Se Rouvalis hälsning: "Den här orkestern är fantastisk"

FAKTA: Tidigare chefdirigenter för GSO

1905–1907 Heinrich Hammer

1907–1922 Wilhelm Stenhammar

1922–1925 Ture Rangström

1925–1939 Tor Mann

1941–1953 Issay Dobrowen

1953–1960 Dean Dixon

1960–1967 Sten Frykberg

1967–1973 Sergiu Comissiona

1974–1976 Sixten Ehrling

1976–1979 Charles Dutoit

1982–2004 Neeme Järvi

2004–2007 Mario Venzago

2007–2012 Gustavo Dudamel

(Källa: Wikipedia)

ANNONS