Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sanna Samuelsson blir ny idé och kritikerredaktör. Bild: Anders Ylander
Sanna Samuelsson blir ny idé och kritikerredaktör. Bild: Anders Ylander

Sanna Samuelsson blir GP:s nya idé- och kritikredaktör

Sanna Samuelsson blir Göteborgs-Postens nya idé- och kritikredaktör. Hon börjar sitt jobb på GP:s kulturredaktion omgående.
– Det ska bli jättekul! Jag känner mig lyckligt lottad.

Sanna Samuelsson har sedan i höstas vikarierat som idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Postens kulturredaktion. Hon har sedan tidigare en bakgrund som kritiker på GP, men har även varit chefredaktör för tidskriften Bang och moderedaktör på Nöjesguiden.

LÄS MER: Vi behöver semlor mer än någonsin

Vad mer bör GP:s läsare känna till om dig?

– Jag är 34 år och uppväxt på en gård utanför Linköping. Har bott i Stockholm i ett antal år och arbetat som frilansjournalist och kulturskribent. Flyttade till Göteborg för snart tre år sedan för att läsa min masterutbildning i litterär gestaltning på Valand. Så jag har verkligen ägnat mig åt litteratur på heltid de senaste åren genom att skriva poesi och prosa, så det är kul att möta världen igen genom GP.

På vilket sätt kommer det att märkas på GP:s kultursidor?

– Jag skulle gärna vilja se lite mer litteraturdebatt än vad vi har idag. Dessutom kommer jag nog in med nya spännande kritiker och skribenter. Och jag hoppas även hinna skriva en del egna texter. Jag har lärt mig att skriva rätt snabbt genom åren.

LÄS MER: Var lite kreativa, Göteborgs konsthall

Hur ser du på ditt jobb som idé- och kritikredaktör?

– Det handlar mycket om att arbeta nära GP:s många duktiga frilansare och kritiker, att skapa ökat intresse för litteratur, konst och teater. Vi har ett fördjupande uppdrag, vi ska förklara fenomen i samtiden och sätta in dem i ett större sammanhang. Kulturdebatten är en viktig del i det pågående samtalet om vilka vi är.

Vilket blir ditt viktigaste uppdrag?

– Att framhålla kulturens vikt. Vi lever i en märklig tid och på GP:s kultursidor kan vi analysera vad som egentligen pågår, i Göteborg i världen. Kultursidan har ett annat mer eftertänksamt tempo, vilket är spännande. Inom konsten kan man tala om saker på ett annat sätt, man behöver inte vara tvärsäker.

Vad är Göteborgs styrka som kulturstad?

– Ända sen jag blev Håkan Hellström-fan i tolvårsåldern har jag känt till att Göteborg är en fet kulturstad. Men när jag flyttade hit blev jag ändå positivt överraskad av stadens levande gräsrotskultur. Här pågår hela tiden spännande litteratur och konst-evenemang och teater, så det är svårt att hinna med. Jag hoppas att det blir så igen när pandemin är över.

GP:s kulturchef nöjd med sitt val

Rekryteringen känns självklar, tycker Björn Werner, GP:s kulturchef.

LÄS MER: Vems sexuella gråzoner står vi ut med i litteraturen?

– Kulturen befinner sig i en väldigt spännande fas med många nya satsningar som Sanna kommer att bidra strålande till. Jag är mycket glad och stolt över att kunna hälsa henne välkommen som en permanent del av kulturredaktionen, säger Björn Werner.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.