Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Hellström leder panelsamtal om porr på Wow talks. I panelen från vänster: Greta Thurfjell, Kalle Norwald och Maria Ahlin. Bild: Petter Trens
Hanna Hellström leder panelsamtal om porr på Wow talks. I panelen från vänster: Greta Thurfjell, Kalle Norwald och Maria Ahlin. Bild: Petter Trens

Samtal om porr fastnar i moralen

Wow Talks och P3 slog sina påsar ihop för ett samtal om porr. Trots en kunnig och påläst panel lyfter inte diskussionen.

2018 är porren en integrerad del av vår kultur och känns som ett givet ämne för ett samtal under Way out west. Hanna Hellquist håller i samtalet som till en början förs med forskaren Magdalena Mattebo, som har studerat ungdomars porrvanor. Vi får reda på att en majoritet av landets 16-åringar konsumerar pornografi och att ett tidigare samband mellan tidigare sexuella erfarenheter och porrkonsumtion inte längre finns. Den brinnande frågan, hur våra sexuella beteenden påverkas av att kolla på porr, är genom den bristande forskning som finns på ämnet svår att direkt svara på. Magdalena och hennes forskning vinkas av ganska snabbt till förmån för en panel bestående av journalisten Greta Thurfjell, sexologen Kalle Norwald och författaren Maria Ahlin.

Alla är överens om att ett öppnare och större samtal mellan barn- och ungdomar och vuxna måste till, detta i en tid då skolinspektionen dömt ut den svenska sexualundervisningen.

Trots att panelen försöker bredda perspektiv och lyfta andra aspekter av porrkulturen drar moderatorn Hanna Hellquist alldeles för ofta tillbaka samtalet till att handla om vad som händer när vi tittar på porr och de moraliska aspekterna kring det. Detta får till följd att samtalet mer och mer dras till det subjektiva och man saknar forskare Magdalena Mattebo.

Som mest intressant blir det när diskussionen om att konsumenterna inte ska fördömas. Precis som en människa kan förstå den tillskruvade verkligheten i en actionfilm kan de flesta se skillnad på fantasi och verklighet. Tyvärr landar även denna diskussion om porr alldeles för ofta för nära moralpanikens gränser trots en kunnig panel med kunskap att lyfta diskussionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.