Navid Modiri kommer till Göteborg med sin podd.
Navid Modiri kommer till Göteborg med sin podd. Bild: Jessica Gow/TT

Samtal – för den som kan betala

Bella Stenberg frågar sig hur öppet ett samtal blir när det kostar 5000 att ställa en fråga.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

De för ögonblicket trendiga så kallade samtalsaktivisterna utgår från tesen att vi måste kunna prata med och lyssna på varandra för att leva tillsammans. I Arbetet (11/3) identifierar Johannes Klenell ett problem med själva grunden. Vad händer när endast den ena parten vill mötas och den andra stannar i sin extrema hållning? Mötet blir istället ett tillmötesgående där extremistens världsbild bekräftas.

I januari fick entreprenören och ”samtalsextremisten” Navid Modiri med rätta kritik efter att ha bjudit in en förintelseförnekare till sin podd och dessutom misslyckats med att bemöta henne. Podden och youtubekanalen ”Hur kan vi?” lockar med kontroversiella ämnen och finansieras av lyssnarnas bidrag. Den som betalar tillräckligt mycket får påverka innehållet. Det finns alltså inga garanter för pålästa eller nyanserade samtal.

ANNONS

LÄS MER:5 000 kronor för att ställa en fråga till Alexander Bard

Nu tar Modiri sin populistiska podd till publiken med liveevent i Sveriges tre största städer. I Göteborg är lockropet ”kom och samtala med” Alexander Bard, Aron Flam, Rektor Hamid, Hanif Bali, Ann Heberlein, Henrik Jönsson, Jens Ganman, En Arg Blatte, Ashkan Fardost och Kent Wisti. Gäster som med få undantag har mer likheter än skillnader. Och överlag inte är kända för sin talang att just lyssna och samtala.

För ordinarie biljettpris 379 kr ingår ”inget speciellt”. En vip-biljett för 1 000 kr ger ett glas bubbel och en tygpåse samt mingel med redaktionen och några av programmets gäster. Den som betalar 5 000 kr för vip guld får utöver det möjlighet att ställa en fråga till en av gästerna på scen (den ska mailas till programledaren). En person som påstår sig uppleva det fria samtalet som hotat tar alltså 5 000 kr för att publiken ens ska få ställa en fråga.

Det är ett högt pristak för att hålla högt i taket.

Dagen efter får den som köpt guldbiljetter äta brunch med Modiri och utvalda gäster. Att auktionera ut möten för välgörenhet är en gammal tradition, om än inte så vanlig i Sverige. Rock- och popstjärnor har förvandlat det till att sälja meet & greet och andra vip-upplevelser. Där handlar det om att köpa något ouppnåeligt. Det är tydligt att det gäller pengar och inte demokratifrågor.

ANNONS

Här blir den påstådda demokratiaspekten dubbelmoral och samtalet allt annat än öppet. Modiri menar sig vara en fri motvikt till etablerade medieaktörer och ger utrymme till personer som påstår att de annars inte har tillgång till det. Han har sagt att han vill kunna prata med alla och om allt, men tar nu betalt av dem som vill prata, i alla fall om de inte redan har ett känt namn. En kritik som riktats mot honom är att han bara vill tjäna pengar på sin samtalsaktivism – uppenbarligen stämmer det.

”Samtalet fortsätter” är Modiris slogan. Men bara för den som har råd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS