Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samma idé i Gävle och Göteborg

Vem har rätt till idén om den kulturella allemansrätten? Göteborg vill använda den i sin ansökan till kulturhuvudstad. Men konkurrenten Gävle har redan formulerat den i sina broschyrer.
Konkurrensen hårdnar om vilken svensk stad som jämte en lettisk blir kulturhuvudstad 2014. Göteborg har ännu inte beslutat om staden skall ansöka eller inte. Häromdagen presenterade Göteborg & Co ett underlag för kommunstyrelsen att ta ställning till. I den formulerar de visionen om en kulturell allemansrätt. En vision som de nu visar sig dela med Gävle.
- Det visste inte jag. Det visar bara att frågan i allra högsta grad är aktuell, men det är upp till vår kommunledning att ta beslutet hur vi skall göra. Vår idé faller inte. Var och en får göra som den vill, man kan väl ha två olika varianter, säger Leif Nilsson på Göteborg & Co.

Gävle har kommit längre
Gävle kommun har kommit längre i sina ansökningsplaner. Beslut är redan fattat i kommunstyrelse och kommunfullmäktige att en ansökan skall skickas in. Och temat är redan klart och presenterat: Kulturell allemansrätt.
- Idén kläcktes av Tomas Grönberg i projektledningen för en månad sedan. Sedan dess har vi testat begreppet på kulturlivet i stan och fått god respons. Allemansrätten är en unik svensk företeelse som har en positiv klang. Just nu översätts vår broschyr till 23 språk och kommer i nästa vecka att skickas ut till alla kulturministrar, kulturinstitutioner och folk inom EU, berättar Mats Öström, kulturchef i Gävle.
Gävlebroschyrens titel är Cultural Allemansratt och där står bland annat "Gävle Candidate City - European Capital of Culture 2014 - har skapat begreppet Kulturell Allemansrätt och lyfter det till en europeisk dimension..."
Vad tänker ni om Göteborgs planer?
- Vi kör vidare som vi har tänkt. Att en stor och kreativ kommun som Göteborg har tänkt på samma sätt som oss ser vi som en bekräftelse på att vi tänkt rätt, säger Mats Öström.
Vad tänker Göteborgs kulturchef om Gävles planer?
- Vi kör på vårt spår. Är Gävles definition densamma? Det är i och för sig inget förvånande för det handlar ju om tillgänglighet. Konceptet ägs ju inte på det sättet, det är ju allmängods. Som jag ser det är det ett Göteborgskoncept. Här pågår redan någon form av diskussion om hur man skall tillgängliggöra kulturen, säger kulturchef Kennet Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.