Sir Ian Holm vid premiären av "The Hobbit: An Unexpected Journey" i London 2012.
Sir Ian Holm vid premiären av "The Hobbit: An Unexpected Journey" i London 2012. Bild: Jon Furniss

”Sagan om Ringen”-skådespelaren Ian Holm är död

Sir Ian Holm som bland annat spelat Bilbo Baggins i ”Sagan om ringen” är död, uppger Daily Mail.

ANNONS
|

Sir Ian Holm dog under fredagsmorgonen efter att ha kämpat mot Parkinsons sjukdom. Han avled på sjukhus omgärdad av sin familj.

Han föddes 1931 i Essex i England och är i dag inte minst berömd för sin roll som Bilbo Baggins i Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-trilogi.

Sir Ian Holm var även en berömd Shakespeare-tolkare och arbetade länge vid Royal Shakespeare Company i Shakespeares hemstad Straford-upon-Avon.

LÄS MER:Bayona regisserar nya "Sagan om ringen"

1967 tilldelades han en Tony Award för sin roll i den brittiske dramatikern Harold Pinters pjäs ”The Homecoming”.

Ett genombrott på vita duken kom efter hans medverkan i Ridley Scotts film ”Alien”, en roll som han Oscarsnominerades för.

ANNONS

Därefter medverkade han bland annat i filmerna ”Triumfens ögonblick”, som han fick pris för vid filmfestivalen i Cannes 1981 och ”Det femte elementet” 1997.

Han blev 88 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS