Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mariya Voyvodova (S) var tidigare ordförande i kulturnämnden. Hon ansvarar för kulturpolitiska frågor för Socialdemokraterna i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson
Mariya Voyvodova (S) var tidigare ordförande i kulturnämnden. Hon ansvarar för kulturpolitiska frågor för Socialdemokraterna i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

S plan för kulturen – sparpaket och rekvisitaförråd

Socialdemokraterna lägger sex miljoner mer än Alliansen i sitt förslag till kulturbudgetram, men långt under vad förvaltningen räknat med att de behöver. Mariya Voyvodova (S) tror att de kan spara in pengarna på byråkrati.
– Administrationskostnaderna har ökat väldigt mycket i staden. Det är viktigt att få stopp på det. Men det blir inga besparingar inom det konstnärliga, säger hon.

Den fjärde november ska Göteborgs kommunfullmäktige rösta igenom stadens budget för 2020. Hittills har samtliga partier förutom Demokraterna offentliggjort sina förslag.

När Socialdemokraterna presenterade sitt budgetförslag stod det klart att de framförallt vill skära ner på byråkrati. Bland annat genom att införa ett anställningsstopp på chefer och försöka minska antalet administrativ personal. Totalt hoppas de kunna flytta över 310 miljoner kronor till välfärden.

LÄS MER: S vill införa anställningsstopp för administrativ personal

Partiets kulturpolitiska talesperson i Göteborg, Mariya Voyvodova, är självkritisk, eftersom hon personligen varit del i att bygga upp den administrativa tyngden. Nu hoppas hon råda bot på det även inom kulturområdet.

Kommunalråden Viktoria Tryggvadottir Rolka, Blerta Hoti, Jonas Attenius och Marina Johansson under Socialdemokraternas presentation av partiet förslag till budget för 2020. Bild: Anders Ylander
Kommunalråden Viktoria Tryggvadottir Rolka, Blerta Hoti, Jonas Attenius och Marina Johansson under Socialdemokraternas presentation av partiet förslag till budget för 2020. Bild: Anders Ylander

"Vi måste göra prioriteringar"

Exakt hur mycket pengar de tror sig kunna spara in på administrativa kulturkostnader berättar inte Mariya Voyvodova. I budgetramen finns dock runt trettio miljoner mindre än de kostnadsökningar som kulturförvaltningen räknat med för 2020.

– Jag tror att beloppet som kulturförvaltningen pekar på är det absolut värsta scenariot. Men det är ett förändrat läge och vi måste göra prioriteringar i kulturlivet. Jag som politiker måste ställa mig frågan vad jag vill prioritera, säger Mariya Voyvodova.

LÄS MER: Ödesdagar för Kulturgöteborg – kan bli nedskärningar

Satsar på bokbussar och rekvisitaförråd

Att leasa nya bokbussar är något som Socialdemokraterna vill satsa extra på.. För det riktar de 1,2 öronmärkta miljoner. De vill också lägga 600 000 på interreligiösa skolprojekt och kompensera för ökade hyreskostnader.

Därtill vill de avsätta pengar för ett magasin i Säve som är tänkt att husera stadens historiska föremål, som i dag förvaras i undermåliga lokaler.

De vill också utreda möjligheten till ett rekvisitaförråd. Tanken är en uppsättning föremål som det fria scenkonstlivet kan dela på. Mariya Voyvodova menar att det kan jämföras med dagens instrumentförråd.

– När det gäller kulturnämnden gör Socialdemokraterna satsningar på några få men viktiga saker.

LÄS MER: V om kulturbudgeten: "Det kommer att bli förödande"

Fakta: Förutsättningarna inför budgetomröstningen

Det finns fem budgetgrupper i Göteborgs kommun.

• Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) som styr staden sedan förra höstens val. De har tillsammans 24 av fullmäktiges 81 mandat.

• De rödgrönrosa (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ) är största oppositionsblock med 19 mandat.

• Socialdemokraterna, som står utanför samarbetet på vänstersidan och lägger fram en egen budget, har 17 mandat.

• Demokraterna står också utanför alla samarbeten och lägger fram en egen budget. Partiet har 14 mandat.

• Sverigedemokraterna, som också lägger fram en egen budget, har 7 mandat.

Förutsatt att alla partier/partigrupper röstar på sina egna budgetförslag och lägger ned sina röster när det fallit kommer alliansens budget vinna budgetomröstningen den 4 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.