Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så var GP Live från Kulturarenan

Det är dags att ta nya tag. Det var den samlade bilden från GP Live när politiker och filmarbetare debatterade Göteborgs filmpolitik.

Kvällen på Kulturarenan började med samtal med GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik och Mats Johnson, men också regissörerna Shahab Mehrabi och Tia Kouvo.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När det sedan var dags för debatt hettade det till relativt omgående mellan Mariya Voyvodova (S), tidigare kulturnämndsordförande i Göteborg, och Kia Nordqvist (MP), styrelseordförande i Film i Väst.

LÄS MER: Bråket mellan Göteborg och Film i Väst – detta har hänt

De båda var fortsatt oense om det som har diskuterats under vintern och har fått begreppet filmbråket.

Det handlar om förslaget om att omfördela 4,5 miljoner kronor ur Göteborgs filmsatsning från Film i Väst, men också hur den regionala filmfonden agerade i samband med att förslaget skulle upp i kommunstyrelsen.

Politikerna vill ta ett omtag

Slutsatsen var dock att det är dags att blicka framåt. Ann Catrine Fogelgren (L), som har tagit över ordförandeskapet i kulturnämnden i Göteborg, påpekade att man nu har planerat ett omtag med Västra Götalandsregionen.

– Vi ska nu sätta oss i samtal med regionen och se hur vi ska satsa på film i regionen och Göteborg, sade hon på scen i Kulturarenan.

Även från branschens sida var det tydligt att man nu tänker i nystartande banor.

Niclas Merits, vd på postproduktionsbolaget Cloudberry post, påpekade att det finns goda förutsättningar framöver att skapa positiv förändring.

– Nu vill man sätta sig ner och prata om det här ordentligt. Och det är väl bra med en liten kris, för då belyser man litegrann problematiken, sade han.

Mariya Voyvodova (S) i debatten när GP live dök upp på Göteborgs filmfestival.. Bild: Olof Ohlsson

Vill starta förening för att påverka politiken

Malin Söderlund, filmproducent verksam i Göteborg, förklarade att branschen också kommer att ta ett större ansvar för att diskutera med politikerna. Hon påpekade att Göteborg har en filmsatsningen på 13 miljoner kronor som man nu är intresserad av att vara med och påverka. Därför ska man organisera sig.

– Vi har startat ett slags branschförening i Göteborg, sade hon.

Niclas Merits lyfte då att ett exempel på vad politiken kan bli bättre på är att göra det mer gynnsamt för nystartade bolag.

– Det finns produktionsbolag som startade här när Göteborgssatsningen gjordes. Men de har flyttat sin verksamhet, berättade han.

Från vänster: Niclas Merits, vd på Cloudberry post. Malin Söderlund, filmproducent i Göteborg. Kia Nordqvist (MP), styrelseordförande Film i Väst. Mariya Voyvodova (S), f d kulturnämndens ordförande i Göteborg. Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande kulturnämnden i Göteborg. Conny Brännberg (KD), kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen. GP:s idé- och kritikredaktör Victoria Greve.. Bild: Olof Ohlsson

Saknas personal till alla produktioner

I övrigt konstaterade panelen att filmbranschen i Göteborg och regionen mår relativt bra. Här produceras och utvecklas prisbelönta filmer och tv-serier som Cannes-vinnaren "The Square" och hyllade SVT-serien "Vår tid är nu".

Malin Söderlund påpekade dock att det finns en aspekt där man har stora problem. Det är avsaknaden av manusförfattare, regissörer och filmarbetare.

– Det görs extremt mycket produktioner, inte bara i Göteborg utan i hela världen för att det görs så mycket tv som inte gjorts innan. Men vi saknar personal. Man letar över hela Sverige.

GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik i samtal med regissörerna Shahab Mehrabi och Tia Kouvo.. Bild: Olof Ohlsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.