Lars Vilksbortgång väcker starka reaktioner. Här är konstnären fångad av Hallandspostens fotograf Jari Valitalo.
Lars Vilksbortgång väcker starka reaktioner. Här är konstnären fångad av Hallandspostens fotograf Jari Valitalo. Bild: Jari Valitalo

Så skriver världsmedierna om Lars Vilks död

Konstnären Lars Vilks hastiga bortgång väcker starka reaktioner – både i Sverige och utomlands. Framförallt är det hans Muhammedteckning från 2007 som lyfts fram.

ANNONS

Sent på söndagskvällen kom nyheten om att konstnären Lars Vilks omkommit i en bilolycka tillsammans med två poliser som var satta att skydda honom.

Nu rapporterar medier världen över om den svenske konstnären och hans hastiga bortgång. Framförallt är det hans Muhammedteckning från 2007, och det hot han levt med sedan dess, som lyfts fram.

LÄS MER:Lars Vilks hade ett pris på sitt huvud

”Vilks var i stort sett okänd utanför Sveriges gränser innan sin Muhammedteckning.” skriver nyhetsbyrån AP och fortsätter: ”Hemma var han mest känd för att ha byggt en skulptur av drivved i ett naturreservat i Södra Sverige utan bygglov, vilket triggade i gång en utdragen juridisk strid. Han bötfälldes, men skulpturen vid vattenbrynet – ett virrvarr av bråte sammansatt i en kaotisk stil – lockar varje år till sig tiotusentals turister.”

ANNONS

Överlevde väpnad attack

Nyhetsbyrån AFP rapporterar om dödsolyckan i en artikel där de också lyfter fram att Vilks överlevde en väpnad attack i Danmark 2015, då en dansk filmregissör dödades och flera andra skadades. Artikeln återfinns bland annat i The Times of India, Bangkok Post och i medier i Australien.

LÄS MER:Lars Vilks död – en tragedi

När brittiska The Guardian rapporterar om Lars Vilks död fokuserar de liksom andra på de många dödshot konstnären levt med. BBC minns hur teckningen av rondellhunden skapade sådan vrede att den dåvarande svenske statsministern Fredrik Reinfeldt medverkade på ett möte med ambassadörer från 22 muslimska länder för att försöka lugna ner situationen. Strax därefter satte terroristorganisationen al-Qaida i Irak, en föregångare till IS, ett pris på Lars Vilks huvud på mer än en halv miljon.

Tyska Deutsche Welle uppmärksammar den svenska konstnärens död, liksom israeliska Haaretz och The Jerusalem Post. Samtliga nordiska medier lyfter fram Vilks död på framträdande plats. Norska VG, Aftenposten och NRK. Danska Berlingske och Ekstra Bladet toppade på måndagen sina sajter med nyheten om olyckan.

”I ett danska sammanhang är Lars Vilks framförallt känd från skottlossningen mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn i februari 2015” skriver Berlingske.

ANNONS

Samtliga medier nämner också de båda poliser som ledsagade Lars Vilks och som omkom i bilolyckan.

LÄS MER:Lars Vilks samt två poliser döda i olycka

LÄS MER:Publicistklubbsordförande i upprop för Vilks

LÄS MER:Attacker mot konstnärer ökar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS