Så ska reglerna för kulturstöd förändras

Göteborg gör om sina regler för hur ekonomiskt stöd ska fördelas till stadens kulturskapare. Tanken är att det ska bli mer transparent och rättvist. Men beslutet har också fått aktörer som Bio Roy, Konstepidemin och Aftonstjärnan att oroa sig för att de ska bli av med sitt stöd.

ANNONS
|

Efter en utredning om hur Göteborgs olika kulturstöd fungerar har kulturnämnden fattat beslut om förändringar.

Den stora frågan handlar om det så kallade verksamhetsstödet. Ett stöd som går till många av de mer etablerade organisationerna i staden. Här återfinns kulturaktörer som Röda sten, Bio Roy, Nefertiti och Konstepidemin. Under 2018 fick totalt 73 verksamheter ekonomiskt stöd av olika storlek.

Översta steget på en trappa

Grundtanken är att verksamhetsstödet ska innebära en viss kontinuitet och många av de som får stödet har fått det i flera år.

Myriam Mazzoni är enhetschef på Kulturstöd. Hon beskriver stödtypen som översta steget på en trappa. Att man börjar med något av stadens mindre former av projektstöd och sedan arbetar uppåt.

ANNONS

– Sen när man har byggt utifrån det och etablerat sin verksamhet, kanske har kunnat få in annan finansiering, då kan man vara aktuell för ett verksamhetsstöd, säger hon.

När en organisation bedöms kvalitativ nog är gången att den bjuds in av förvaltningen att söka verksamhetsstödet.

– Det blir fortfarande en prövning i ansökningsomgången. Men när man har kommit dit har man arbetat ganska länge och har en fungerande verksamhet, förklarar Myriam Mazzoni.

Nya kulturskapare fastnar i systemet

Den utredning som kulturförvaltningen gjort visar att det finns problem med inbjudningssystemet. Nya kulturskapare får svårt att komma in och många kvalificerade sökande hamnar utanför på grund av den hårda konkurrensen.

Den nya förändringen innebär att verksamhetsstödet nu öppnas upp för alla att söka. Förhoppningen är att det ska bli mer transparent och rättvist.

Samtidigt finns det i nuläget inga beslut om att staden ska utöka sin budget för verksamhetsstödet.

LÄS MER:Göteborg ger minst till kulturskapare

Oron från de etablerade kulturskaparna är därför att det ska bli ökad konkurrens om samma pengapåse och att någon ska falla utanför. Flera uppger också att om deras stöd försvinner kan det innebära att de måste lägga ner.

– Vi förväntar oss att det kommer att bli ett högre söktryck. Men vi vet inte omfattningen, säger Myriam Mazzoni.

ANNONS

Hon förtydligar att de nya reglerna inte gör dagens etablerade kulturaktörer mindre kvalificerade. Att hon inte kan göra någon riskbedömning beror på att de inte vet något om nästa års budget.

LÄS MER:Oro i Kulturgöteborg efter beslutet

Samtidigt påpekar hon också att det är en hård process att välja vilka i det fria kulturlivet som ska få pengarna.

– Vårt uppdrag är att se till att det finns ett sammantaget utbud och vi viktar utifrån många olika parametrar. Det är jätteviktigt att kunna redogöra varför vi väljer den ena och inte den andra. Det svåraste är när det är väldigt många bra. Det är ett stort ansvar, säger hon.

Lyfter ut verksamheter där staden har intresse

Ytterligare ett steg i förändringen är att kulturförvaltningen nu ska ta fram tydligare riktlinjer för de som söker. Därtill sker en rad förändringar med andra stödformer.

Exempelvis slås det allmänna projektstödet ihop med stödet till interkulturella projekt och ett utvecklingsstöd inrättas.

Kulturnämnden har också beslutat att lyfta ut flera aktörer som i dag får verksamhetsstöd och istället ge dem så kallat riktat stöd.

– Det är när vi bedömt att vi inte kan hålla en armlängds avstånd. Maritiman är ett exempel. Det är en verksamhet där staden har ett intresse. Där behöver vi vara transparenta. Det blir inte likabehandling om det är en verksamhet där staden har intresse eller är verksamma i, säger Myriam Mazzoni.

ANNONS

Om kulturnämnden röstar för de nya riktlinjer som nu arbetas fram är tanken att det nya systemet ska införas med nästa års ansökningar för verksamhetsstöd. Det brukar ske i juni.

Här är organisationerna med verksamhetsstöd som kommer att få riktat stöd

Angereds Teater

Barnteaterakademin

GIBCA – Göteborg International Biennial for Contemporary Art

Göteborgs Interreligiösa Råd

Stiftelsen Göteborgs Maritima Centrum

West Pride

Det finns också en pågående politisk diskussion om GWO, Göteborg Wind Orchestra, ska få riktat stöd.

Källa: Göteborgs stad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS