Media samlat i Börssalen i Gamla Stan för tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur.
Media samlat i Börssalen i Gamla Stan för tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur. Bild: Anders Wiklund/TT

Så reagerar omvärlden på årets Nobelpristagare i litteratur

Svenska Akademiens besked om att ge Nobelpriset i litteratur till Olga Tokarczuk och Peter Handke möttes med blandade reaktioner. Från hyllningar till frågetecken och direkt kritik.

ANNONS
|

Det tog inte lång stund efter att GU-professorn och Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm klivit ut genom dörrarna och avslöjat de båda Nobelpristagarna i litteratur, polska Olga Tokarczuk för 2018 och österrikiske Peter Handke för 2019, förrän gratulationer men även kritiska kommentarer började att hagla på sociala medier.

”Olga Tokarczuk vinner Nobelpriset! Jag gratulerar Olga med hennes stora framgång och jag är glad att den polska litteraturen är så uppskattad över hela världen. Det här är bra nyheter.”

Så twittrar den polska premiärministern Mateusz Morawiecki, företrädare för ett parti som tidigare stämplat Tokarczuk som antipolsk på grund av hennes engagemang för feminism och miljö.

ANNONS

Även de kulturpersoner som GP ringer upp har synpunkter på Svenska Akademiens båda pristagare.

Författaren Majgull Axelsson.
Författaren Majgull Axelsson. Bild: Claudio Bresciani / TT

Majgull Axelsson, författare:

– Jag är väldigt glad att Olga Tokarczuk fick det ena priset, hon är en alldeles enastående romanförfattare! Hennes "Jakobsböckerna" är något av det mest imponerande jag har läst i den europeiska litteraturen. Ett väldigt bra val av Akademien. Peter Handke däremot har jag ingen relation till alls.

Blir du nyfiken på att läsa honom?

– (skratt) Nej, det kan jag inte påstå.

Niklas Rådström.
Niklas Rådström. Bild: Marcus Ericsson/TT

Niklas Rådström, författare:

– Olga Tokarczuk känner jag väl till men har läst rätt blygsamt av. Peter Handke är en författare som jag läste mycket för 30-40 år sedan och det känns lite förvånande att han var på tapeten igen. Handke har ju tappat lite av sin aktualitet som stilistiskt ideal.

Är du ändå nöjd med Akademiens val?

– Jo, det går inte väl inte att vara missnöjd eller klaga på deras val men samtidigt blir jag inte sådär särskilt förvånad eller rasande inspirerad, det kan jag inte påstå.

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Åsa Linderborg, fd kulturchef Aftonbladet:

– Det känns som två rätt modiga val av Akademien. Det är i och för sig två fantastiska författarskap men det är också två väldigt omstridda författare. Peter Handke är nog en av världens mest kontroversiella författare efter sitt tal vid Slobodan Milosevics grav och stödet till de serbiska nationalisterna. Men även Olga Tokarczuk är omstridd i sitt hemland Polen eftersom hon skriver om judarnas historia på ett sätt som uppfattas som kontroversiellt nu för tiden.

ANNONS
Eva Beckman.
Eva Beckman. Bild: Per Wahlberg

Eva Beckman, kulturchef SVT:

– Jag hade gärna sett att Akademien hade låtit bli att dela ut 2018 års pris, det hade varit minst sagt klädsamt. Men när de nu ändå valde att göra det är jag glad att det blev Olga Tokarczuk som är en högintressant författare. Roligt dessutom att Akademien valde en relativt ung författare, sannolikt med en stor del av sitt författarskap framför sig. I fallet Handke känner jag mig mer sval, trodde att han var ute ur bilden sedan länge.

Bild: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Beate Grimsrud, författare:

– Stor överraskning att det blev just dessa två européer som tilldelades priset. Framförallt Peter Handke, som 2014 väckte stor debatt och orsakade demonstrationer här i Norge. Olga Tokarczuk kändes mer självklar. Men sen tänker jag också på det som inte får synas här – tankar och berättelser som inte är vårt europeiska kulturarv.

Författaren Eva Ström.
Författaren Eva Ström. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Eva Ström, författare och litteraturkritiker, är nöjd med Svenska Akademiens val av Nobelpristagare i år.

– Man gör helt rätt och sätter litteraturen i centrum. I och med det här är man verkligen tillbaka på banan igen, säger hon till TT.

"Publiken älskar henne"

Malgorzata Anna Packalén Parkman är professor emerita vid polska institutionen på Uppsala universitet och var mycket nöjd med Svenska Akademiens val av framförallt Olga Tokarczuk.

ANNONS

– Hon är ju en av Polens mest uppburna författare. Publiken älskar henne och även kritikerna gör det. Det säger ganska mycket, säger Parkman Packalén, till TT.

Författaren Steve Sem-Sandberg.
Författaren Steve Sem-Sandberg. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Även författaren Steve Sem-Sandberg är nöjd med Akademiens val av pristagare.

– Jag tycker att Olga Tokarczuk är en väldigt bra författare på många sätt. På senare år har hon presterat storverk med "Jakobsböckerna", som verkligen har lyft henne och gett henne internationellt anseende, säger Steve Sem-Sandberg till TT.

Författaren Karl Ove Knausgård.
Författaren Karl Ove Knausgård. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

I Norge så tycks författaren Karl Ove Knausgård framförallt nöjd med att Peter Handke fått priset.

– Jeg hadde aldri trodd at han skulle få den, men ment at han burde fått den lenge. Nå er jeg bare helt utrolig overrasket. Det her er jo helt fantastisk, säger Knausgård till norska dagstidningen VG.

Bokförläggare Svante Weyler.
Bokförläggare Svante Weyler. Bild: Henric Lindsten

"Handke borde diskvalificeras"

Den förre förlagschefen Svante Weyler menar tvärtom att Peter Handke är så besudlad av sitt pro-serbiska ställningstagande att han aldrig borde ha fått priset.

– Jag är väldigt bekymrad över hans engagemang för serberna och Milosevic i Balkankriget. Det är inte bara en åsikt, han har manifesterat ett stöd för en av Europas värsta krigsförbrytare efter andra världskriget. Det borde diskvalificera honom från den här typen av priser, säger Svante Weyler till TT.

ANNONS

Elfriede Jelinek.
Elfriede Jelinek. Bild: FRANK AUGSTEIN

Tidigare Nobelpristagaren Elfriede Jelinek hade hellre sett att landsmannen Peter Handke fick priset. Nu kallar hon valet av pristagare "storartat". Den skygga författaren skriver i ett mejl till österrikiska nyhetsbyrån APA att det är på tiden att Handke får priset.

"Jag är glad att utmärkelsen går till någon som Österrike äntligen kan vara stolt över" skriver hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS