Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Niklas Maupoix
Bild: Niklas Maupoix

Så påverkar coronaviruset nattlivet i Göteborg

Regeringens direktiv om att förbjuda evenemang som lockar fler än 500 besökare drabbar olika branscher på olika sätt. Också flera klubbar och krogar kommer nu behöva ändra sina rutiner och flera evenemang runt om i staden att ställas in. Hur förändras Göteborgs nattliv av regeringens beslut?

Onsdagens regeringsbeslut om att förbjuda alla evenemang som överskrider 500 besökare slår mot alla zoner inom samhället – också Göteborgs uteliv.

Tidningen Djungeltrumman, som skulle ha sin 18-årsfest på lördag, har exempelvis ställt in sin kväll på Lounges. Ett beslut som nöjesmagasinets chefredaktör Amanda Båmstedt menar föll sig naturligt.

– Vi tog det beslutet tillsammans med Lounges efter att ha följt bevakningen. Det är givetvis jättetrist att behövs ställa in en fest – men safety first.

Ni hade ingen tanke på att köra festen för under 500 personer?

– Vi vill att så många som möjligt kan komma, så vi flyttade fram festen i stället. Och där har vi ännu inte kommit fram till något datum.

"Mer plats på dansgolvet"

Andra klubbar i Göteborg har dock lyckats kringskära akuta åtgärder av detta slag. Park Lane tänker exempelvis låta sina verksamheter löpa på som vanligt. Den gamla nöjeslokalen meddelar i ett inlägg på Facebook att de har öppet hela helgen, kommer minska insläppet från 650 till 500 personer – och att "det bara kommer vara lite mer plats på dansgolvet".

När GP når Park Lanes Magnus Albrektsson för ytterligare information har han inte möjlighet att kommentera.

– Det kan ändras om en timme. Det är omöjligt att säga något. Om en timme kan det jag säger nu vara rena rama galenskapen.

Också Trädgår'n, med kapacitet att ta in 1 800 människor, har gått ut med ett meddelande på Facebook om att de kommer fortsätta med sina klubbverksamheter men att följa riktlinjerna gällande besöksbegränsningen. Mer än så kan de inte kommentera för tillfället.

– Vi håller på att diskutera med olika arrangörer om detta just nu när du ringer, menar Gabriella Möller. Vi är ju bara en lokal, och måste också prata ihop oss med arrangörerna om hur vi ska lösa allt, och där inväntar vi svar. Men vi kommer fortlöpande att uppdatera vår hemsida med information.

Breddar sin takeaway

Bar- och krogvärlden tar naturligt nog inte lika mycket stryk, då de flesta lokaler från början har en kapacitet att som ligger långt under 500 personer. Studio HPKSM meddelar till exempel att deras lilla källare kommer fortsätta erbjuda besökare precis lika mycket dryck, dans och lättsinne som vanligt.

Alltjämt kommer vissa krogar, trots att de inte behöver besvära sig över besökskapacitet, att justera sina verksamheter lite lätt.

John Wigelius från Dubbel Dubbel berättar exempelvis att företaget har för avsikt att införa takeaway på alla tre restauranger i Göteborg, i stället för bara begränsa denna tjänst till lokalen vid Kastellgatan. Förutom detta menar Wigelius att uppsatta riktlinjer kommer följas, ingenting stängas, och "ingen onödig oro skapas".

Zamenhofs restaurangchef Nathalie Fors berättar att deras lokal faktiskt rymmer exakt 500 besökare inklusive personal. Och att de därför, behändigt nog, kommer kunna hålla öppet utan tydliga störningar.

– Men det vi främst kommer göra är att vara ännu mer noggranna med vilka vi släpper in.

Hur kommer det gå till?

– Vi kommer att ha en extra entrévärd i dörren, så att ingen smiter in över gränsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.