Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Svenska pengar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så mycket pengar lägger Göteborgs kommun på kultur

Umeå kommun lägger mest pengar på kultur. Nordanstig lägger minst. Det visar Myndigheten för kulturanalys nya granskning.

I en omfattande rapport som presenterades härom dagen har Myndigheten för kulturanalys listat och gått igenom samhällets utgifter för kultur 2017. Och det visar sig finnas stora variationer i hur mycket pengar som landets kommuner lägger på kultur.

– Vi har inte tittat närmare på varför det ser ut som det gör kommuner emellan i den här rapporten men det är tydligt att det finns variationer, säger Moa Olin, utredare och statistiker på Myndigheten för kulturanalys, till nyhetsbyrån Siren.

Vara på silverplats

Enligt deras siffror är Umeå den kommun i landet som lägger överlägset mest pengar på kultur. Västerbottens största stad satsar 2 380 kronor per invånare. På andra plats kommer lilla Vara i Västra Götaland som lägger knappt 450 kronor mindre, 1 933kr/invånare, följt av Emmaboda som spenderar 1 873 kr/invånare på kultur.

I bottenskiktet påträffas Överkalix med 809kr/invånare, bohuslänska Munkedal med 649kr/invånare och Nordanstig strax norr om Hudiksvall som med sina 572 kronor/invånare är den kommun som satsar allra minst på kultur.

Av de 290 kommuner som Myndigheten för kulturanalys kikat närmare på hamnar Göteborg på 52:a plats med 1 177 kr/invånare. Det är något sämre än Malmö (1 436kr/inv) men mer än Uppsala (1 022 kr/inv) och Stockholm (1 019 kr/inv).

Trollhättan sticker ut

Bland Göteborgs grannkommuner är Trollhättan den som satsar klart mest. Där går 1 766 kr/invånare till olika kulturella aktiviteter.

– Det känns väldigt roligt. Sedan 90-talet och framåt har vi ökat våra satsningar på just kulturen. Men det finns också en medvetenhet hos våra politiker om att vi "sticker ut" och med tanke på Trollhättans kommande investeringsbehov ser vi några tuffare år framför oss, säger kulturchef Christer Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.