Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

TV-personligheten Bengt Feldreich inför sin 90 årsdag.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
TV-personligheten Bengt Feldreich inför sin 90 årsdag. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så minns Ingvar Oldsberg folkkäre kollegan

Ingvar Oldsberg lyfter fram tv-journalisten och programledaren Bengt Feldreich som lyssnande och lyhörd.
– Han var en av ikonerna på SVT och representerade en annan era.

På måndagen kom beskedet att TV-profilen Bengt Feldreich, 94 år, har avlidit i sviterna av lunginflammation.

– Det kom som ett väldigt tråkigt besked. För mig är han en av ikonerna inom SVT och representerade en annan era. Han var en riktig gentleman, ut i fingerspetsarna, säger programledaren Ingvar Oldsberg.

"En på alla sätt hyvens karl"

Journalisten, producenten och programledaren Bengt Feldreich var en av de första anställda på SVT när tv:n kom. Han var verksam inom public service från 1950 till 1985, bland annat som programledare för populärvetenskapliga "Snillen spekulerar" och folkbildande "Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan"´.

LÄS MER: Tv-profilen Bengt Feldreich är död

Mest folkkär blev han ändå som den svenska berättarrösten i Walt Disneys "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" som sänts i Sveriges Television varje julafton sedan 1960. Där sjunger Bengt Feldreich bland annat, med darr på stämman, Benjamins syrsas sång "Ser du stjärnan i det blå?"

– Han hade en kontrollerad vänlighet, kombinerad med stor kunskap och erfarenhet, säger Ingvar Oldsberg som ofta träffade kollegan i SVT:s korridorer, samlingsrum och kafé genom åren.

– Han var alltid älskvärd och lyhört lyssnande. En på alla sätt hyvens karl.

Ägde scenen med små åthävor

1975 fick Bengt Feldreich ett hedersdoktorat vid Linköpings universitet för sin folkbildande gärning. 1984 tilldelades han också KTH, Kungliga tekniska högskolans, pris.

På vilket sätt tycker du att han har bidragit till att skriva tv-historia?

– Genom att vara så duktig på allt han gjorde. Han var en tv-profil som visade sin kapacitet i mängder av program med olika slags innehåll. Han var inte personen som bombastiskt slängde sig in för att ta över skeendet på scenen. Ändå ägde han scenen från det ögonblicket då han kom in.

Tycker du att det är för få tv-profiler som är så diskret dynamiska i dag?

– Jag tror att det allmänna tempot och uppvisningen, i kombination med att det hela tiden hittas på nya program, gör att det inte alltid finns utrymme för nya talanger att komma fram. De får kanske inte den tiden och det förtroendet som krävs. Mångfalden i utbudet kan ibland ta död på den individuella förmågan som ju Bengt Feldreich var en verklig representant för.

Starkt förknippad med julen

Ingvar Oldsberg, och många med honom, förknippar såklart även Bengt Feldreich med julafton i SVT:

– Ja, hans röst, hans stämningsläge, hans sätt att vara...allt detta blev så starkt kopplat till julen. Han har en stor del i julen i och med sin insats i "Kalle Anka och hans vänner." Och hans röst finns ju kvar. När man hör den, då ser man alltid stjärnan i det blå, ändå.

Så sent som i december förra året gav Bengt Feldreich enligt SVT sin röst till nya inslag i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”.

Något han gjort varje jul sedan programmet började sändas i Sverige. Nu får de tv-tittare som bänkar sig framför Kalle Anka och hans vänner se programmet utan nya inslag av Bengt Feldreich.

– Det kommer vara jättekonstigt. Vi är ledsna. Det är han som sjunger och han som pratar i programmet och allting. Det blir jättekonstigt att inte spela in honom i år, säger Lotta Ulfung projektledare för dubbning på SVT Interational till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.