Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 25 april bjuder quiz mistress Eva Bonde på livemusik-quiz på Nefertiti. Bild: Privat
Den 25 april bjuder quiz mistress Eva Bonde på livemusik-quiz på Nefertiti. Bild: Privat

Så lyckas du i quiz

Viktigast är att ha kul. Men quiz mistress Eva Bonde vet hur du maximerar vinstchanserna på ditt lokala pubquiz.

Quiz mistress? Ja. För Eva Bonde, chefredaktör på den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan, var den kvinnliga varianten av quiz master den naturliga titeln att välja när hon bestämde sig för att börja leda quiz som ett komplement till sina kvinnohistoriska föreläsningar

– Alla quiz som jag håller i fokuserar på kvinnor. Alla är såklart välkomna att delta men frågorna, och svaren, handlar till 100% om kvinnor.

Varför då?

– Poängen med tidningen Historiskan är att lyfta fram kvinnor i olika sammanhang och tanken är att mitt quiz ska funka på samma sätt. Än så länge har jag bara fått positiv respons, jag har aldrig upplevt att någon blivit upprörd eller missnöjd för att mina quiz bara handlar om kvinnor.

LÄS MER: Så lyckas du i quiz

80-talsquiz på Nef

Efter att ha klarat av ett par uppskattade och utsålda livemusik-quiz på temat girl groups och kvinnor i blueshistorien – med påfallande jämn könsfördelning i publiken – återvänder Eva Bonde den 25 april till Nefertiti med ett quiz som den här gången handlar om 80-talet: Cyndi Lauper, Madonna, Whitney Houston, Tina Turner, Joan Jett, systrarna Ann & Nancy Wilson i Heart, Carola Häggkvist, Bonnie Tyler, Joan Jett, Annie Lennox ... listan kan göras lång.

LÄS MER: Därför quizzar göteborgarna mest i Sverige

Även den här gången är tävlingen på Nefertiti ett livequiz där husbandet med Merje Kägu, Ebba Wigren och Annika Törnqvist under ledning av Ylva Fahlström Myrman spelar stor roll.

– Flera av frågorna är i musikform och det funkar otroligt bra när de framförs av det eminenta husbandet.

LÄS MER:

Kan man förbereda sig för ett quiz, oavsett tema?

– Ja, absolut. Om det handlar om ett visst ämne är det såklart klokt att plugga på lite extra om just det. Sedan gäller det att lyssna noga, vara på gott humör och inte ta det alltför seriöst.

Hur ska man bilda lag, med sina roliga och småkorkade kompisar eller ska man handplocka bland sina allmänbildade men småtrista kollegor?

– (skratt) Det beror på quizets tema och såklart på vad man är ute efter. Är man en tävlingsmänniska ska man nog tänka på att välja rätt deltagare med olika kompetensområden, är man ute efter en kul kväll tar man såklart med sig kompisarna, oavsett deras kunskapsnivå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.