Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så klär du ut dig utan att förolämpa

Halloweenmaskerader kan vara oviss terräng. Att vara alltför våghalsig, eller alltför rå med sin utklädnad är bedrägligt lätt. Jonathan Bengtsson har talat med Mats Danielsson, expert i etikett, för att reda ut hur man bör klä sig utan att förolämpa.

Att klä upp sig inför Halloween är för somliga något mycket enkelt. För andra kan det komma med både förtvivlan och vankelmod. Man vill vara lustig, men inte burdus. Man vill vara fånig, men inte uppfattas som vulgär eller anstötlig. Finns det då kanske några goda grundråd man kan luta sig mot, för att undvika infekterad debatt bredvid spökbålet med någon mulen släkting?

Mats Danielsson, expert i etikett, hade personligen sökt sig mot det rena och enkla.

– Jag hade nog valt att klä ut mig till Frankensteins monster. Eller ett skelett, det fungerar alltid, menar Danielsson över telefon.

Han fortsätter:

– Ett år försökte jag klä ut mig till Benny Andersson i ABBA, men då såg jag bara ut som en fet Elvis Presley, det var lite genant.

""skulle jag skämmas om en same såg mig i den här klädseln?""

Vidare menar Danielsson att det är förenligt med både folkvett och anständighet att ta på sig en kostym utan avsikten att håna, eller störa.

– Klä inte ut dig på ett skämt som kan uppfattas som rasistiskt, var det inte Kanadas president som spökat ut sig häromsistens? Man bör inte klä ut sig i syfte att förminska minoriteter: ursprungsbefolkningar, sexuella minoriteter, transpersoner. Han funderar ett par sekunder och fortsätter:

– Sen vet jag inte, clowner har varit märkligt laddat vissa år. Folk sprang runt utklädda till clowner för bara ett par år sen. Så man kanske inte ska ta på sig clowndräkt! Dock känner jag mig en aning tveksam till den begränsningen.

"Ta personen åt sidan, gå in i ett avskiljt rum"

Om man är osäker på om man hånar, eller drar löje över någon annan med sin kostym - hur kan man tänka?

– Om man klär ut sig till en same eller en lapp, om vi nu tar det som exempel, kan man fråga sig: "skulle jag skämmas om en same såg mig i den här klädseln?" Man kan också ställa sig frågor som: "vill jag göra kulturella skillnader till ett skämt?"

Om man nu ändå råkar komma till en fest i en olycklig kostym, om någon blir arg, hur bör man gå till väga för att ladda av situationen?

– Hm, har man gjort ett totalt övertramp, kommer man exempelvis som Hitler och någon blir upprörd, då skulle jag nog föreslå: ta den personen åt sidan, gå in i ett avskiljt rum. Börja verkligen inte tjafsa! Fråga dem: vad är det du känner som har hänt här, vad är det jag gör för fel? Då säger den andre personen förmodligen: herregud du är utklädd till Hitler! Ta av dig mustaschen, rufsa till håret i en modern frisyr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.