Så kan världen se ut efter coronavaccinet

Fördelningen av vaccinet ser ut att bli nästa års stora knäckfråga. Hynek Pallas funderar över hur världens maktkarta kommer att ritas om. Och hur blir det för länder som Frankrike, med en befolkning med stor andel vaccinvägrare?

ANNONS

När tidskriften The Economist nyligen listade tio trender för 2021 var förstaplatsen ohotad. ”Kampen om vaccinet” – den som nu börjar kännas verklig. Sveriges statsminister har hållit i specialpresskonferens med svenska samordnare. Flera vaccin med över 90 % skydd – ett av dem samfinansierat av Dolly Parton – är på gång. Det finns flera goda nyheter i den kamp för att få fram ett vaccin som pågår: så pass intensivt och på så många fronter som den sker lär det gynna vetenskapen lång tid framöver.

Det var de goda nyheterna.

De dåliga nyheter som tornar upp sig är usla – eftersom de kommer med ännu sämre nyheter i släptåg. Vaccindistributionen lär bli kämpig och upplevas som ogin även i de bästa av omständigheter. Det är ett recept för att spä på konflikter – blunda bort Sverige och försök föreställa dig vaccindiskussionen i ett land med etniska konflikter eller på gränsen till inbördeskrig.

ANNONS

Fokus på framgångarna för de så kallade ”Big pharma”-bolagen missar även att Kina och Ryssland skyndar fram vaccin. Kina har godkänt tre stycken för nödanvändning. En miljon kineser är redan vaccinerade. Det finns indikationer på att landet kommer använda dem som påtryckning i den globala infrastruktur man har byggt upp under president Xi Jinping. Man erbjuder redan förköp till länder som Mexiko – komplett med lånelöfte. Det är nog lockande, särskilt som deras vaccin blir många gånger billigare än det som amerikanska Modena framställer (som går på 70 dollar behandlingen). Denna ”hälsans silkesväg” är mumma för Xi Jinpings saluförande av ”den kinesiska drömmen”. Och mer huvudvärk för Joe Biden som vill lyfta USA ur Trump-erans isolationspolitik.

Så kan Kina vaccinmotståndet påverka

Bortom detta finns tendenser som lär få annan storskalig påverkan i våra liv. I Sverige säger omkring var fjärde person nej till att låta vaccinera sig. Det är en något högre siffra än vanligt i ett av Europas mest vaccinationsvänliga länder, även om den har sjunkit sedan augusti då 37 % av de tillfrågade sa nej.

Visst är det förståeligt: motståndet mot vaccinering har växt sedan svininfluensan och de uppmärksammade narkolepsifallen. Och ett vaccin som många tillfrågade upplever som framhastat bidrar till osäkerhet.

Men i EU-länder av motsvarande storlek är siffrorna sedan lång tid mer negativa. Färska tjeckiska undersökningar pekar på att mellan hälften och två-tredjedelar säger nej. I världens vanligtvis mesta ”anti-vaxx”-nation – upplysningens Frankrike – säger 46 % av vuxna att de kommer vägra ett vaccin. Den globala siffran är ungefär som i Sverige, 25 %.

ANNONS

Men om exempelvis ett framstressat kinesiskt vaccin ger olustiga bieffekter lär den siffran växa.

Vilket i sådana följer en trend som Världshälsoorganisationen redan 2019 utmålade som ett av de stora hälsohoten. Och de är inte ensamma: tjeckiska säkerhetsanalytiker har sett sådant uppsving för vaccinmotstånd på landets många konspirationsältande ytterkantsmedier att de talar om en våg av desinformation som redan har ätit sig in i det offentliga samtalet. Inte olikt hur narrativen såg ut kring migrationskrisen, med liknande aktörer som sajterna ”Ej politiskt korrekt!” och ”Sputnik” i frontlinjen.

Än så länge är detta torr statistik i Sverige. Återigen som med migrationsdebatten: utan djupare förståelse kring varför vaccinrädsla, men även desinformation och propaganda, uppstår så massivt på vissa platser.

Men vad kommer den att innebära när vi mot slutet av 2021 eventuellt öppnar världen?

Kommer du ta en weekendresa till Prag eller Paris om du vet att hälften av tjeckerna och fransoserna vägrar vaccin? Kommer du få göra det? Hur reagerar försäkringsbranschen?

Hur kommer kulturens kretslopp se ut – från internationella kulturfestivaler till turnéer till filminspelningar? Vem får ens resa vart? Kommer, som ett tjeckiskt förslag lyder, vägrarna tvingas ha en symbol på sitt framtida obligatoriska munskydd? I Nederländerna nämns åtgärder som att icke-vaccinerade inte ska få vistas på vissa offentliga platser.

ANNONS

Mässling har fått ny spridning

Då har vi inte ens kommit till den sämsta vaccinationsnyhet som av allt att döma kommer inträffa 2021. Lite mindre uppmärksammad eftersom den varken har med din semesterresa eller maxgränsen på Dramatens publik att göra. 2019 drabbades världen av den största återkomsten av mässling på 20 år. Nära på 10 miljoner fall, och 200 000 döda. Det berodde på mindre vaccinering i svåråtkomliga konfliktzoner eller urbefolkningar.

En artikel i ansedda medicintidskriften The Lancet häromveckan (12/11) pekar på att det vi har att vänta efter ett 2020 då nära 100 miljoner barn inte fick vaccin på grund av lockdown – även i länder utan konflikt och med ekonomisk uppgång – är något betydligt värre.

Något som hotar framtiden för de framgångsrika vaccinsamarbeten mot sjukdomar som har pågått i världen i flera decennier – men aldrig trendar hos The Economist.

Läs mer av Hynek Pallas:

LÄS MER:Hur mycket hade murens fall klickat?

LÄS MER:Recension: "Parasit"

LÄS MER:Recension: ”Mank” i regi av David Fincher

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS