Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ed Sheeran är en av de artister som i ett öppet brev till Theresa May varnat för konsekvenserna för musikbranschen. Bild: Markus Schreiber
Ed Sheeran är en av de artister som i ett öppet brev till Theresa May varnat för konsekvenserna för musikbranschen. Bild: Markus Schreiber

Så kan kulturskaparna skakas om av brexit

Frågan om den fria rörligheten oroar hela kultursektorn i Storbritannien. Utöver det har olika branscher sina specifika orosmoln. GP listar några av dem.

LÄS MER: Brexit oroar kulturbranschen

Musikbranschen:

I oktober 2018 undertecknade en rad brittiska musikprofiler, bland andra Ed Sheeran, Rita Ora och Jarvis Cocker, ett öppet brev till Storbritanniens premiärminister Theresa May där de varnade för förödande konsekvenser för musikbranschen med anledning av brexit.

Man varnar för ett ökat administrativt arbete och merkostnader för turnéer på grund av nya visumregler och tullavgifter som gör det dyrare att frakta instrument. Branschen har även lyft frågor om upphovsrätt och moms.

Konst:

Den brittiska konstmarknaden är världens tredje största och helt beroende av smidig logistik inom EU. Flera aktörer på marknaden har därför placerat sina samlingar på behörigt avstånd från de brittiska öarna.

Film och tv:

Hundratals europeiska tv-bolag, däribland TV3 och Kanal 5, sänder från London. Men nu har flera flyttat över sina verksamheter till framför allt Nederländerna så man är osäkra på vad brexit kommer innebära för deras sändningstillstånd.

Kulturarbetare:

Förändringar inom migrations- och arbetslagstiftningen hotar påverka kulturarbetares möjligheter att verka i Storbritannien.

– Brittisk kultur är känd för sin stora mångfald och flexibilitet, och det är klart att oroar sig över att det kommer bli krångligare att samarbeta med Storbritannien, säger Pia Lundberg, kulturråd vid Sveriges ambassad i London.

Ekonomi:

EU:s program för de kulturella näringarna, Kreativa Europa, är många gånger avgörande för ett projekts vara eller icke vara. Vid en hård brexit lär stödet försvinna över en natt. Men lyckas det brittiska parlamentet få igenom ett utträdesavtal finns möjligheten till fortsatt ekonomiskt stöd.

En konsekvens av osäkerheten är att externa finansiärer inte vågar gå in i nya projekt.

– Det är svårare nu för kulturprojekt att få finansiering, säger Pia Lundberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.