Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Så hyllar Göteborg sina 15 000 veteraner

I Göteborgsområdet finns 15 000 veteraner från olika oroshärdar. Nu ska de få ett alldeles eget minnesmärke med himlen som tak i Färjenäsparken på Hisingen.
– Det känns väldigt fint, säger konstnären Ebba Matz.

I vintras strax innan coronan kastade sin blöta filt över världen utlyste Göteborgs kommun ett uppdrag åt landets konstnärer: Skapa ett konstverk som uppmärksammar och hyllar de cirka 15 000 veteraner från Göteborgsområdet som arbetat i olika oroshärdar runt om i världen.

Initiativet kom från en motion i Göteborgs kommunfullmäktige och med veteraner avsågs personer som deltagit i fredsbevarande eller humanitära insatser runt om i världen (soldater inom Försvarsmakten eller räddningstjänsts- och sjukvårdspersonal som varit utsända av svenska staten).

LÄS MER: Konstnärer sökes till Masthuggets nya P-hus

Men konstnären Ebba Matz, som till slut fick uppdraget, valde att vidga definitionen ytterligare.

– Jag vill även inkludera alla dem som jobbat för Läkare utan gränser och liknande organisationer. De tillhör stöttepelarna i samhället.

”Ville åt en tidlös känsla”

Själva konstverket beskriver Ebba Matz som ett slags paviljong med himlen som tak.

LÄS MER: Därför är stadens cykeltunnlar nymålade

– Det ska kännas som att det hade kunnat ha stått där hur länge som helst, jag ville åt en tidlös känsla. Något som bär upp något, vilket de här goda krafterna som verket vänder sig till faktiskt gör.

Enligt beskrivningen på Göteborgs konsts hemsida är det åtta pelare i rostfri plåt som bär upp en ring, där vajrar är uppspända så att de bildar ett mönster. I varje skärningspunkt hänger sedan en ring av rostfritt stål som kan blänka till i solen.

På marken i mitten av stensättningen placeras en blankpolerad sten av röd hallandsgnejs, troligen med någon slags ingraverad text.

Konstverket invigs 29 maj

– (skratt) Jag vet inte exakt hur mycket text som ryms ännu eller vad det ska stå. Det får jag fnula på lite tillsammans med veteranerna och Göteborgs kommuns konstenhet.

LÄS MER: Okända skulpturer förbryllar Paddanguider

Enligt kommunens konstenhet är tanken att Ebba Matz paviljong ska fungera som en samlande plats för veteraner, deras anhöriga och ”alla de som värnar demokratiska värden i det globala samhället”.

Målet är att gestaltningen ska förmedla en känsla av samhörighet, stolthet och värdighet och kunna användas vid både större officiella ceremonier och enskilda besök.

Den röda stenen i mitten ska kunna fungera som en stilla sittplats, kanske för en stunds vila och begrundan, och som en minnesplats att lägga en blomma på.

Konstverket är tänkt att invigas 29 maj 2021.

– Det kommer att vara klart då, försäkrar Ebba Matz.

Så definierar Svenska Veteranförbundet begreppet veteran

”En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.