Arkivbild på Göteborg gospel. För tillfället sjunger de nämligen hemifrån.
Arkivbild på Göteborg gospel. För tillfället sjunger de nämligen hemifrån. Bild: Anna Svanberg

Så håller körerna igång under coronakrisen

Kören Göteborg gospel har ungefär 160 medlemmar. Som regel står de nära varandra för att få till en bra sångklang. Nu får de inte ens vara i samma rum. Trots det pågår repetitionerna för fullt.
– Det är ett fasligt streamande just nu, säger körledaren Åsa Nomark och skrattar.

ANNONS
|

Göteborg gospel har, som så mycket annat för tillfället, blivit digital. Men det är förstås inte riktigt samma sak att sjunga på distans, en kör är en social aktivitet där vänner kan träffas och prata om vad som hänt sedan sist.

Men sedan coronapandemin bröt ut har regeringen infört restriktioner som förbjuder sammankomster på fler än femtio personer och Folkhälsomyndigheten uppmanar föreningar att skjuta upp möten eller hitta digitala lösningar.

För Göteborg gospel har man valt det senare. På torsdagar håller körledarna Åsa och Ulf Nomark en livestream där Ulf spelar piano och de båda sjunger.

– Men det är bara vi då. I och med att det är sådan fördröjning skulle det inte fungera annars. De andra är med utan ljud och chattar med oss. Det blir såklart inte riktigt samma klang när det bara är vi två i stället för hundrasextio personer, säger Åsa Nomark.

ANNONS

Utöver torsdagskvällarna håller paret Nomark också i de lite mer spontana sångträffarna "Pop-in & sing", och kör därtill flera gånger i veckan en livestream på Facebook med körövningar.

– Det som är så coolt med sång är att det är en av få grejer där du aktiverar nästan alla delar av hjärnan. Det boostar immunförsvaret och sänker blodtrycket. Och det spelar ingen roll för kroppen hur bra du är på att sjunga, det händer fysiskt i dig ändå.

Åsa Nomark beskriver sångövningarna lite som de klassiska "träna hemma"-program som tycks ha fått en renässans under coronakarantänen.

– Det blir inte samma som att gå till gymmet eller ett pass. Men just nu är det ett bra sätt att hålla igång.

Nordiska mästerskapen i barbershop inställda

Göteborg gospel är inte de enda som försöker hitta digitala lösningar under coronapandemins restriktioner. Barbershopgruppen Gothia show chorus, som är en damkör med ett 40-tal medlemmar, ska under tisdagen göra sin virtuella debut.

Cecilia Sjöholm är stämledare för basstämman i kören. (I barbershop är stämmorna strukturerade bas, baryton, lead och tenor). Hon förklarar att alla kommer att vara med på videolänk, men de kommer att få sjunga var för sig.

– Vi kommer ändå kunna umgås men inte kunna sjunga tillsammans just nu.

ANNONS

Gothia show chorus repade fram tills nyligen inför nordiska mästerskapen i barbershop som skulle hållits i maj innan arrangemanget ställdes in. Förra året kom de på tredje plats. De hade också planerat en gemensam konsert med två andra körer, vilken har skjutits till nästa vår. I stället får de redan nu börja öva inför nästa stora konsertperiod – julen.

– Det är nog det tidigaste jag har börjat öva jullåtar. Oftast gör vi det efter sommaruppehållet, säger Cecilia Sjöholm.

Hur känns då, när konserter ställs in och man inte kan träffas fysiskt?

– Det känns förstås jättetråkigt. Kören är en så himla stor del av ens liv, för mig åtminstone. Vi lägger så mycket tid på att repa och förbereda de här eventen. Men jag är ändå glad att det händer nu och inte för tio år sedan. Nu finns det ändå tekniska lösningar.

Hela kören tillhör riskgruppen

I en lokal i närheten av Aftonstjärnan brukar Svenska popkören träffas en gång i veckan. Nu lyser musiken med sin frånvaro. Kören består för tillfället av trettiofem medlemmar. Färre än den tillåtna gränsen på femtio, men det finns ändå skäl för dem att inte ses. Medelåldern är nämligen 76 år,

– Hela kören är i karantän, säger ordföranden Anders Andersson.

ANNONS

Samtliga körmedlemmar ska ha klarat sig från coronaviruset men begränsar nu sina utflykter till en daglig promenad. För att ändå hålla igång har körens ledare nu spelat in ljudfiler som skickas ut tillsammans med texter.

– Då sjunger de herrstämma, alt, sopran och solist. Så kan var och en öva hemma.

Och att öva är särdeles viktigt just nu, för Svenska popkören har stora planer framöver. Den 13 oktober firar kören tio år med en spelning på Stora teatern. Nu hoppas de att krisen ska gå över i tid.

Fram till dess blir det till att öva hemma. Under skärtorsdagen ska även Svenska popkören göra sina första försök med videochatt.

– Om det blir som vi tänker gör vi ett test med något av alla de företag som formligen exploderat de senaste veckorna.

– Vi får se hur det går.

Fakta: Om man vill sjunga själv

För mer info om hur man sjunger med Åsa och Ulf Nomark - se hemsidan nomark.se

Är man 65+ och intresserad av Svenska popkören finns mer info om dem på svenskapopkoren.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS