Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kvällens startfält vid Melodifestivalens första deltävling i Linköping. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kvällens startfält vid Melodifestivalens första deltävling i Linköping. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så går det i kväll – vi tippar Melodifestivalen

Vilka bidrag tar sig vidare från Melodifestivalens första deltävling i Linköping? GP:s Jan Andersson har lyssnat och rangordnat de sju bidragen.

Bidrag 1. The Mamas – ”Move”

Text och musik: Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Patrik Jean.
The Mamas utan John Lundvik, hur ska det gå? Svårt att veta. Känslan är nog att den här trion hade mått bra av att ha någon som John Lundvik vid sin sida, precis som Lundvik förra året lyfte sitt vinnarbidrag med hjälp av The Mamas. Det blev en lyckad win-win-situation som inte alls finns här. Det saknas dansare och trion låter mer som Afro-Dite än Supremes om ni förstår. Det sagt blir man ändå glad av deras svängiga schlagergospel, och det är tre säkra sångerskor som sällan eller aldrig låter surt. Det borde såklart räcka till Andra chansen. Och det gör det också.
TILL ANDRA CHANSEN!
FOTO: TT

Bidrag 2. Suzi P ”Moves”

Text och musik: Aniela Eklund, Chanel Tukia, Joy Deb, Kenny Silverdique, Malou Ruotsalainen, Suzi Pancenkov.
Ju fler kockar desto större soppa. Det är sedan gammalt. Och större soppa än Suzi P:s bidrag är svårt att hitta just nu. Vad vill den här låten, vart är den på väg, hur mår den egentligen ..? Frågor som jag omöjligen kan svara på. Ett annat frågetecken är 17-åriga Suzi Pancenkov själv. I den här tävlingen behöver man sticka ut, vrida sina frågetecken till utropstecken, men det händer liksom ingenting. Och nej, Suzi P sjunger tyvärr inget vidare heller. Fansen på Instagram och Facebook lär inte kunna rädda henne.
UTSLAGEN!
FOTO: TT

Bidrag 3. Robin Bengtsson ”Take a chance”

Text och musik: Jimmy Jansson, Karl-Fredrik Reichhardt, Marcus Winther-John.
Hör och häpna! Robin Bengtsson, stödkragen från Svenljunga, har lämnat rullbandet hemma och i stället tagit med sig en riktigt charmig poplåt från det sällan utforskade gathörnet där ABBA möter Ed Sheeran. Numret känns lite onödigt mörkt men det är ändå rätt snyggt när storbildsskärmens åskmoln (tänk Oscar Zias "Human" 2016) möter en lite halvhjärtad och spöklik fistbump á la Måns Zelmerlöws "Heroes". Att låten dessutom är som klippt och skuren för ett långt och lyckligt liv i P4 gör ju inte saken värre.
TILL FINAL!
FOTO: TT

Bidrag 4. Malou Prytz ”Ballerina”

Text och musik: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Peter Boström.
Thomas G:son har ett track record i Melodifestivlen som kan matchas av få och Malou Prytz tog plats i mångas hjärtan när hon förra året tog sig direkt till final med charmiga bidraget "I do me". Alltså ligger "Ballerina" bra till redan från start. Miljön på scenen känns lite fransk-gotisk med stenfasader, stora fönster och en ballerina (det handlar alltså inte om kexet från Kungälv) med ryckigt rörelsemönster som påminner om Sias spastiska dansare. Som låt betraktat är "Ballerina" lite tunn, men sammantaget känns det ändå som ett helt okej nummer.
TILL ANDRA CHANSEN
FOTO: TT

Bidrag 5. OVÖ ”Inga problem”

Text och musik: Jean-Willy Akofely, Nicholas Frandsen, Lukas Nathanson, Nickie Osenius Kouakou.
En duo som heter Ovö, eller OVÖ om vi ska vara petiga, bjuder på ett smittande reggaetonbeat med lite sköna afrovibbar och lätt Despacitovibb. Och det är egentligen inget fel på låten, "Inga problem" hade säkert kunnat bli en soft sommarhit, men Jean-Willy Akofely och Nickie Osenius Kouakou har inte direkt imponerat på scen. Deras repetitioner har väl inte suttit i krysset, om vi säger så. Bandnamnet OVÖ står för Om Vi Överlever och det hoppas jag verkligen att ni gör, i riktiga livet, men som duo i Melodifestivalen är ni tyvärr rökta.
UTSLAGEN
FOTO: TT

Bidrag 6. Sonja Aldén ”Sluta aldrig gå”

Text och musik: Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Sonja Aldén.
Minns ni förra gången Sonja Aldén var med i Melodifestivalen? Nej, det gör inte TT heller. Härom dagen slog nyhetsbyrån fast att hon inte varit med sedan 2007 men faktum är att Sonja Aldén tävlade i Göteborg 2012 och åkte ut direkt med ... tja, en låt. Risken är stor att historien nu upprepar sig. ”Sluta aldrig gå” är en sådan där trött dinosaurie som vandrat runt i de här sammanhangen sedan urminnes tider och betat gräs. Det sagt sjunger Sonja Aldén väldigt fint och hennes såsiga ballad lär få ett långt och lyckligt liv i landets alla kyrkor.
UTSLAGEN
FOTO: TT

Bidrag 7. Felix Sandman ”Boys with emotions”

Text och musik: Felix Sandman, Nicki Adamsson, Philip Bentley, Peter Thomas, Tony Ferrari, Parker James.
I Melodifestivalen längtar alla efter refrängen. Och hela Sverige kan höra dig skrika. Så att viska i tre minuter och skippa refrängen är kanske ingen briljant idé. Första intrycket av Felix Sandmans låt var också som att gå in på Åhléns i Katrineholm, alltså inte sådär superspännande, men efter andra-tredje lyssningen händer något. Låten växer och är tveklöst den som känns mest 2020. Sandman är ingen stor sångare, snarare tvärtom, men hans nummer är läckert och kan absolut vara med och slåss om slutsegern.
TILL FINAL!
FOTO: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.