Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Maria Domellöf-Wik tipsar om tio filmer för Alla hjärtans dag.
Maria Domellöf-Wik tipsar om tio filmer för Alla hjärtans dag.

Så fixar du filmmyset på Alla hjärtans dag

Unna dig en dejt i biomörkret på Alla hjärtans dag. GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik listar tio förnämliga alternativ för den som vill uppleva en romantisk stund, och kanske hellre håller om sitt sällskap än om popcornbunken.

Vad som är romantiskt är såklart ytterst någonting väldigt individuellt. Någon kanske menar att Pixars animerade äventyrsfilm "WALL-E", med sina rörande robotar, en rund och en fyrkantig, som trots inledande kommunikationssvårigheter fattar tycke för varandra, är en perfekt uppdatering av Romeo och Julia för 2000-talet. Någon annan kanske föredrar klassiker av äldre snitt, som "Casablanca" från 1942 med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.

Premiär för sockersöta "Eld och lågor"

Vältajmat med Alla hjärtans dag har regissörsduon Måns Mårlind och Björn Steins nya film "Eld & lågor" dessutom nu biopremiär. En hejdlöst romantisk och visuellt praktfull film i nöjesfältsmiljö, sockersött överlastad som en semla toppad med gottgelé och spunnet socker. Men ack så blomsterbestrött romantisk. Helt klart något för de stora gesternas dejt.

Mer lågmäld, men icke desto mindre explosiv, passion återfinns i en annan bioaktuell film: "If Beale Street could talk". Välj här bland ytterligare nio filmtips, en del bioaktuella, andra får du förhoppningsvis tag på i ett bibliotek, ett arkiv eller på en streamingsajt nära dig.

If Beale street could talk

(Barry Jenkins, 2018) "Förförande!" "Genuint romantisk!" "Fenomenal" Superlativen haglar över Moonlight-regissören Barry Jenkins starka berättelse om det unga paret Tish och Fonny i 1970-talets Harlem. De upplever kärleken som vore de världens första älskande par, i filmen efter James Baldwins bok. Med bultande hjärta övervinner kärleken allt, inklusive rasistiska vita poliser och ett korrupt rättsväsende.

Call me by your name

(Luca Guadagnino, 2017) En oförglömlig sommar på 1980-talet, förändrar deras liv. Sällan har en förälskelse skildrats så hudlöst och innerligt som här, i filmen som gjorde Timothée Chalamet till stjärna. Här spelar han unge Elio, som upptäcker att han attraheras av Oliver, en amerikansk forskarstudent som bjudits till familjens villa i norra Italien. Känslor vibrerar i hettan, allt är outforskat, laddat och till en början outtalat.

Om själ och kropp

(Ildikó Enyedi, 2017) Kärlek på lasarett besjungs i schlagerlåtar och blossar i kärleksnoveller, men kärlek på slakteri? Det låter betydligt mindre passionerat, tills du sett denna ungerska filmpärla som för två år sedan vann Guldbjörnen för bästa film på festivalen i Berlin. Två ensamma särlingar möts på sin blodiga arbetsplats, och upptäcker att de, underligt nog, drömmer samma dröm om nätterna. Ett överraskande kärleksdrama, lika originellt som Marc Caro och Jean-Pierre Jeunets mästerliga film "Delikatessen".

Notting Hill

(Roger Michell, 1999) "I'm just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her." Det spelar ingen roll hur många gånger jag sett Julia Roberts, som filmstjärnan Anna Scott, stå där i bokhandeln och yttra repliken inför Hugh Grants försagde butiksägare. Det är lika romantiskt varje gång. Satiren kring kändisskap är fabulöst rolig och "Notting Hill" är en romantisk komedi-klassiker helt i stil med Nora Ephrons "När Harry träffade Sally", "Sleepless in Seattle" eller "Du har mail".

The Handmaiden

(Chan-wook Park, 2016) Inspirerad av Sarah Waters populära lesbiska kärleksdrama "Ficktjuven", maximerar filmveteranen Park Chan-wook här spänningen och erotiken. The Handmaiden är ett raffinerat mästerverk, med uttalad kritik mot manlig dominans och kvinnlig underkastelse. Det är thrilleraktigt spännande, intensivt och gott om odödliga filmrepliker av typen: "Tryck aldrig mer min hand mot din skrattretande lilla kuk!" Aldrig heller har en scen där någon slipar någon annans tand varit mer erotisk än här.

La la land

(Damien Chazelle, 2016) En förtrollande stämning byggs upp och förvaltas väl bland steppskor och bjärta klänningar i Damien Chazelles mästerliga, och musikaliskt begåvade, musikal. Platsen är Los Angeles under Hollywoods guldålder. Där drömmer Mia om att slå igenom som skådespelerska, När hon möter jazzpianisten Sebastian sätts deras hjärtan i brand. La la land är perfekt om du är ute efter en lättsam och flörtig romantisk saga i Cinemascope-format, fullproppad med filmreferenser.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

(Michel Gondry, 2004) Jim Carrey och Kate Winslet är underbara som Joel och Clementine i Michel Gondrys hänförande romantiska drama, efter Charlie Kaufmans manus. När parets förhållande börjar gå på tomgång, bestämmer de sig för att genomgå medicinsk behandling för att radera minnet av varandra. Men effekten blir istället den motsatta: minnena bär, innan de raderas, med sig idel hågkomster av varför de kom att älska varandra så mycket. Finurligt och utsökt romantiskt.

Casablanca

(Michael Curtiz, 1942) Svindlande bitterljuv romantik präglar klassikernas klassiker: "Casablanca" som rankas som en av de bästa amerikanska filmerna någonsin. Berättelsen bygger på den opublicerade pjäsen "Everybody Comes to Rick's" och utspelar sig under andra världskriget i Casablanca, i Franska Marocko. Där syns Humphrey Bogart som den cyniske caféägaren Rick, en gång djupt förälskad i en kvinna, Ilsa (Ingrid Bergman). Nu dyker hon igen på hans café i sällskap med sin tjeckiske make, som är antinazist.

Förr eller senare exploderar jag

(Josh Boone, 2014) Tveklöst en av de starkaste, mest livsbejakande filmer jag någonsin sett, även om den inte fått fullt så mycket uppmärksamhet som den förtjänar. Bästsäljande författaren John Greens fjärde bok förvandlad till film överraskar gång på gång. I centrum står Hazel, som diagnosticeras med sköldkörtelcancer som 13-åring. När hon tvingas iväg till en stödgrupp för unga med cancer träffar hon Augustus och de glömmer snabbt allt som har med sjukdomar att göra. Lysande rollprestationer av samtliga inblandade, inte minst Willem Dafoe som vresig författare.

Paraplyerna i Cherbourg

(Jacques Demy, 1964) Alla sjunger fram sitt hjärtas mening i denna härligt färgsprakande musikal som vann guldpalmen i Cannes och Oscarsnominerades för bästa utländska film. Catherine Deneuve slog igenom i rollen som Geneviève, dotter till fru Emery som förestår paraplyaffären i Cherbourg. Geneviève är upp över öronen förälskad i bilmekanikern Guy (Nino Castelnuovo). När han blir inkallad i armén upptäcker hon att hon är med barn. En bitterljuv melodram, med musik av flerfaldigt Oscarsprisade kompositören Michel Legrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.