Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I år är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes och det ska firas stort såväl i Göteborg och Stockholm som på hemmaplan. Bilden från år 2000 är tagen när Birgit Nilsson föreläste vid Musikhögskolan i Stockholm. Bild: Jan Collsiöö

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så firas Birgit Nilssons hundraårsdag

Den 17 maj 2018 skulle Birgit Nilsson ha fyllt hundra år och hennes minne kommer att hedras över hela världen. Det blir hyllningskonserter i såväl Göteborg som Stockholm och i hennes hembygd i Skåne.

Göteborgsoperan firar sin gudmor med en jubileumskonsert på hennes födelsedag den 17 maj. Tillsammans med operans kör och orkester medverkar många sångsolister, bland andra världsstjärnor som Nina Stemme och Katarina Dalayman. Dirigent är Kjell Ingebretsen, som under åren 1996-2005 var Göteborgsoperans chef.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Birgit Nilsson (1918 - 2005) var en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Under flera decennier var hon den ledande dramatiska sopranen i världen och en legendarisk Wagnertolkare. Hon debuterade 1946 och blev snart Sveriges internationellt mest kända operasångerska.

Birgit Nilsson föddes på en gård i Svenstad i nordvästra Skåne. I hennes föräldrahem finns i dag Birgit Nilssons museum. Där kommer över 200 musiker och sångare att samlas för att hylla den berömda sopranen med en konsert den 11 augusti. Helsingborgs Symfoniorkester under ledning av Patrik Ringborg kommer att ackompanjera bland andra sopranerna Malin Byström, Christina Nilsson och mezzosopranen Susanne Resmark.

Kungliga Operan i Stockholm håller sin jubileumskonsert den 19 maj med framträdanden av bland andra Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson under ledning av Alan Gilbert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.