Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så försöker kultureventen i Göteborg minska sin miljöpåverkan

Köttfritt på Way out west, engångsfritt på Kulturkalaset, återvunna tygkassar på Bokmässan och klimatkompenserade resor på Filmfestivalen. Det är några exempel på hur Göteborgs kulturevent försöker bli bättre på miljö och klimat.
Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Way out west

Har satsat på hållbarhet sedan starten. Kött- och mjölkfritt i flera år, vattenkranar istället för buteljerat vatten. I somras kompenserade festivalen sitt klimatavtryck genom att via biståndsorganisationen Vi-skogen plantera träd. Hållbarhet var även ett ämne för flera seminarier.
Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Kulturkalaset

Satsar på större andel vegetarisk mat, vattenstationer istället för buteljerat vatten, miljömärkta trycksaker och återanvändning av skyltmaterial. Målet är ett helt engångsfritt evenemang 2021 och i år testades engångsfritt område, öl i flergångsglas, och rabatt till besökare med egen matlåda. Avfallssorteringen har ökat till 63 procent i år.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Bokmässan

Tygkassar i återvunnen bomull, gamla kassar skickas till återvinning. I år hade Bokmässan tillsammans med Västtrafik ett särskilt evenemangspris för att få fler att åka kollektivt. Svenska mässan återvinner avfall till 94 procent, all energi kommer från vindkraft, transporter samlastas och komprimeras. Vad gäller mat och dryck finns en strävan att välja ekologiskt, närproducerat och rättvist. Dessutom finns biokupor och odlingar med sallad och kryddor på taket.

Filmfestivalen

Håller på att inventera verksamheten för att se över sin miljöpåverkan. Hur mycket som är helt genomfört till nästa festival är inte klart ännu, det handlar om att byta till grön energi, ekologiska produkter, inte servera rött kött, klimatkompensera resor, prioritera andra transporter än flyg och att uppmuntra samarbetspartners att också prioritera hållbara alternativ. Temat för nästa festival är Apokalyps, och klimatfrågan kommer att belysas i seminarier och filmvisningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.