Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Så bra är kvällens Eurovisionlåtar

Benjamin Ingrosso såg ut att vara med i racet om förstaplatsen efter att juryrösterna räknats – men efter att tittarnas poäng delats ut slutade han sjua. Så här tyckte GP:s schlagerkorre Johan Lindqvists innan tävlingen.

1. Ukraina

Mélovin

Under the ladder

Bokstavligt talat övertänd pop med vampyrtema. Knäppt men underhållande och en show som kommer ge kvällen en eldig start. Blundar man är det bra tryck i låten.

2. Spanien

Amaia och Alfred

Tu Canción

Gullig men platt ballad där Amaia och Alfred håller hand, tittar varandra djupt i ögonen och avslutar med att ta stöd mot varandras näsryggar. Ja, de är ett par i verkligheten och träffades i talangjakten Operacion Triumfo.

3. Slovenien

Lea Sirk

Hvala Ne!

Till och med min garvade Eurovision-kollega Johanna undrade om stoppet i musiken var planerat. Det är det såklart, men uppenbart ett effektivt trick i en framåtlutad, energisk poprock-låt. Lea Sirk jobbar med både publik och kamera. Det är bra.

4. Lituaen

Ieva Zasimauskaitė

When we're old

En av få låtar i startfältet som försöker göra något liknande som Portugals vinnare från förra året Salvador Sobral. En söt sång på det välkända temat livslång kärlek. Killen som kommer in tre sekunder på slutet måste ha Eurovisions softaste jobb.

5. Österrike

Cesár Sampson

Nobody but you

Jag är riktigt förtjust i den här fläskiga popballaden på halvfart med gospelrefräng och inspiration från såväl Ed Sheeran som Sam Smith och George Michael. Givetvis inte alls i närheten av förebilderna, men ändå ganska fint.

6. Estland

Elina Nechayeva

La Forza

Kvällens mest spektakulära klänning som flyter ut över golvet med hjälp av den snitsiga tekniken som numera är en stor del av Eurovision-sändningarna. Elina kan onekligen ta sina höga toner, imponerande teknik även där, men jag trodde nog att operapopen hade gjort sitt?

7. Norge

Alexander Rybak

That's how you write a song

Norrmannen med fiolen är en av de mest förhandstippade vinnarna i årets tävling. Låten är direkt outhärdlig i all sin äppelkindade präktighet men Rybak kommer att gå långt med hjälp av sina Linus på linjen-instrument och sin uppenbara glädje över att vara här.

8. Portugal

Cláudia Pascoal

O jardim

Kort ballad, den klockar in på 2 minuter och 38 sekunder, som har en direktplats till finalen eftersom Portugal är regerande mästare och årets värdland. Tur för Cláudia för något mer intetsägande är svårt att hitta i årets finalfält. Dags för en bensträckare därhemma!

9. Storbritannien

Surie

Storm

Skådespelerska och sångerska som varit med förut som körsångerska och "musical director". Har även körat bakom bland andra Chris Martin och Will Young. En helt okej, om än något skissartad pepplåt, om kärlek och sammanhållning som far snabbt förbi.

10. Serbien

Sanja Ilić & Balkanika

Nova deca

En alldeles vanlig Balkan-stänkare med en bredbent snubbe draperad i något som ser ut som ett sängöverkast och sjunger uppbackad av tre yngre kvinnor. Rösterna sticker hit och dit. Kommer säkert att bärga en del röster men för mig helt ointressant.

11. Tyskland

Michael Schulte

You let me walk alone

Michael sjunger en hyllningslåt till sin lyckliga uppväxt och sina föräldrar som låtit honom gå sin egen väg. Det är fint. Snygga effekter, mer tecknat, på ledskärmarna och en låt av en sort som det finns massvis av på Spotify. Tänk känslig kille sjunger till porlande pianokomp.

12. Albanien

Eugent Bushpepa

Mall

Arenastänkare med extra allt. Jag gillar det albanska sättet att liksom bara plocka in allt man gillar. Så här har vi en Eugent som tar i från tårna, en gitarrist som så himla gärna vill vara Slash, stora stråkar och tävlingens slaskigaste trummor. Det hänger inte ihop, men det är älskvärt.

13. Frankrike

Madame Monsieur

Mercy

Äkta paret Émilie Satt och Jean-Karl Lucas gör en av tävlingens få bidrag med politiskt eller socialt budskap. Den känsliga elektronika-låten har fått sitt namn efter ett barn som föddes på en flyktingbåt i Medelhavet. Den är värdig, inkännande, vacker och elegant.

14. Tjeckien

Mikolas Josef

Lie to me

Mikolas har blivit uppmärksammad för att hans låt sägs ha den snuskigaste texten i tävlingens historia. Han har tvingats tvätta den en del men det finns andra saker att fundera över. Som varför han har en ryggsäck på scenen och varför alltihop trots snusket känns som roliga timmen.

15. Danmark

Rasmussen

Higher ground

De bastanta, danska vikingarna har fått mycket kärlek under genrep och i semifinalen. Det hade onekligen varit dråpligt om även Sverige och Norge hade spelat ut vikingakortet. Nu är det fritt fram på slagfältet och jag tror nog att Rasmussen kan få en hyfsad placering.

16. Australien

Jessica Mauboy

We got love

Australiens egen mini-Beyoncé är ett energiknippe som imponerar med sin lyckliga publikkontakt. Det är alltid härligt att se artister som så uppenbart älskar att stå på scenen. Låten har ett bra flyt och Jessica driver på bra. En favorit hos många på plats i Lissabon.

17. Finland

Saara Aalto

Monsters

Gay-communityn har ju sedan länge omfamnat Eurovision så visst är det lite märkligt att finska Saara är den första öppet lesbiska kvinnan som tävlar. Låten är på temat att inte vara rädd utan stå upp för den man är. Kraftfullt och inspirerande, modern sisu.

18. Bulgarien

Equinox

Bones

Svartklätt, märkligt och skrikigt när Bulgarien satsar på stasad, stissig gothpop. Ett av finalens mer orimliga, outhärdliga bidrag. Men giv inte tappt, det är går över ganska snabbt och Benjamin står och laddar i kulisserna...

19. Moldavien

DoReDoS

My lucky day

... men först ett ännu mer stressat nummer i form av Moldavien som uppenbarligen älskar slå i dörrarna-fars modell Vallarna. Ganska rolig låt egentligen, men de väljer att helt i onödan spexa sönder den fullständigt. Allt man kommer ihåg är överspelet och flaxandet med armar och ben.

20. Sverige

Benjamin Ingrosso

Dance you off

Den här låten har ni ju hört allihop. Sverige har tävlingens snyggast producerade låt och numret är visuellt stramt och effektivt. Vilken kan vara både en styrka och en svaghet. Benjamin måste ta alla chanser att visa sin charm och nå ut till publik och tittare. Då finns en rimlig chans på medaljplats.

21. Ungern

AWS

Viszlát nyár

Ungersk metal är ingenting man springer på sådär dagligdags. Killarna ska helt klart ha ett stort A för att de anstränger sig. Sällan ser man någon jobba så hårt på en Eurovison-scen. Att det blir lite fånigt med ett planerat hopp ut i publiken och att man är uppenbart valpiga kan ni bortse ifrån.

22. Israel

Netta Barzilai

Toy

Eurovisions inlägg i #metoo-debatten. "I'm not your toy, stupid boy" konstaterar Netta Barzilai samtidigt som det sprakar, blixtrar och röker över hela scenen. Jag kan tänka mig att låten är inspirerad av Missy Elliott, Lady Gaga och några till och sämre förebilder kan man ha. Tippas få en topplacering.

23. Nederländerna

Waylon

Outlaw in 'em

För mig är det obegripligt att den här snubben tog sig vidare från semin. Pajigare och plojigare musik får man leta efter. Det här är country modell High chaparall och har alltså ingenting med den äkta varan att göra. Namnet är dessutom stulet från en riktig legendar, Waylon Jennings. Skäms.

24. Irland

Ryan O'Shaughnessy

Together

Ännu en låt om att bli gammal tillsammans med sin kärlek. Har alla verkligen lyssnat sönder sig på Ed Sheerans Thinking out loud? Hur som helst, Irland kan det här med pojkbandsballader, alla minns väl Westlife? Ryan gör det bra, enligt konstens alla regler, men jag tror att det är lite för mainstream för att gå hem i Eurovision.

25. Cypern

Eleni Foureira

Fuego

Kvällens absoluta förhandsfavorit som sannolikt också kommer att åka hem med bucklan. Med ett svensk team bakom sig har Cypern allting på plats: en strålande schlagerdiva, en slinga som sätter sig på en halv lyssning och massor av eld på scenen. För att vinna ska man vara tydlig på gränsen till enerverande. Det är Cypern. Här är vinnaren!

26. Italien

Ermal Meta & Fabrizio Moro

Non mi avete fatto niente

Som schlagerkorre håller jag alltid, av rent egoistiska anledningar, en tumme för Italien. Visst skulle det sitta fint med en final i Milano eller Rom nästa år? Dessutom är Ermals och Fabrizios låt om att stå upp mot terror bra på riktigt och en väl vald avslutning på kvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.