Så blir tv-hösten i SVT

Febrig 80-talsnostalgi och framtidsforskning, en djupdykning i den svenska dansbandshistorien och en övernaturlig gruvthriller. Det är något av allt som SVT bjuder på i höst.

ANNONS
|

SVT:s traditionella presentation av sin hösttablå blev inte så traditionell i år. På grund av coronaläget valde SVT istället att spela in en timslång informationsfilm där bolagets vd Hanna Stjärne gjorde en första analys av tv-hösten och kommenterade Sveriges Televisions uppdrag i en föränderlig värld.

– De särskilda behov som Sverige har i den här otroligt speciella tiden ska SVT göra sitt allra bästa för att möta genom en stark nyhetsbevakning och nya program, sade Hanna Stjärne bland annat och påpekade att den samhällskris som vi har varit inne i sedan i februari nu har nått en ny fas.

Det handlar förstås om den pandemi som fortfarande håller världen i sitt grepp, och som har påverkat flera av de nya tv-program som SVT presenterade på torsdagen.

ANNONS

– Det präglade hela vår inspelning.Tanken från början var att vi skulle besöka Japan eller USA men det var ju bara att glömma, säger forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans som med start 14 oktober kommer att leda tv-serien ”Framtiden runt hörnet” tillsammans med komikern David Sundin.

Hur förändras fredagsmyset?

Där ska duon guida tittarna genom just framtiden, men inte 100 år framåt utan kanske bara 10-15 år, egentligen bara runt hörnet som titeln antyder. Men Emma Frans försäkrar att det lär bli spännande ändå.

LÄS MER:Agnes Wold och Emma Frans vill slå hål på myterna

– Det kommer att hända massor. Teknikutvecklingen går så otroligt fort och det är en stor utmaning att bara försöka hänga med de närmaste åren. Det känns både fantastiskt och lite skrämmande.

Duon kommer bland annat att kika närmare på vad vi äter i framtiden, hur vi färdas, på vilket sätt fredagsmyset kommer att förändras och hur gamla vi egentligen kan bli, berättar Emma Frans.

– Medellivslängden ökar för varje år men någonstans måste det ta slut. Vi kan ju inte bli hur gamla som helst. Eller ..?

Att Clara mer än man tror

Även Clara Henry kommer att söka svar på stora och viktiga frågor, men ur en lite annorlunda vinkel. Nämligen hur man gör för att inte ge upp när det känns jobbigt.

ANNONS

Clara Henry har sällan gett det där extra när hon tränar. Ofta har hon nått nästan fram – och varit nöjd med det. Med hjälp av sin personliga tränare Thomas Skoglund ska hon nu komma över den där spärren, och tanken är att hon ska dra oss andra med sig på sin resa till distanssimmare, atletisk långroddare och bergsbestigare.

LÄS MER:Mer Clara Henry show än rolig sitcom

– Jag är nog rätt normaltränad och hatar egentligen att utmana mig själv men har insett att det kan vara bra för ens personliga utveckling att göra det. Jag kommer till exempel aldrig att bestiga Kebnekaise i snöstorm igen, som vi gör i programmet, däremot skulle jag gärna vandra upp där på sommaren.

Hur det går för Clara Henry kan du följa i serien ”Du Clarar med än du tror” med start 1 oktober.

Fyra nya avsnitt av ”Vår tid är nu”

En publikfavorit som återvänder i SVT är ”Vår tid är nu”. Den älskade tv-serien tog egentligen slut redan förra året men på allmän begäran kommer en specialsäsong till jul.

LÄS MER:"Helheten gör succén för Vår tid är nu"

Det blir fyra avsnitt som utspelar sig sommaren 1951, alltså en slags tidsresa tillbaka till perioden mellan den första och andra säsongen, och såklart återvänder även Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson som Nina och Calle.

ANNONS

– Det fanns en lucka där. Därför känns det bra att få fördjupa Ninas historia och berätta mer om hur hon och Calle egentligen blev tillsammans, säger Hedda Stiernstedt till GP.

Tv-hösten i SVT (i urval)

AUGUSTI

"Världens sämsta indier" – David Batra försöker slå igenom som komiker i Indien. Till sin hjälp har han korrespondenten Malin Mendel. Premiär 26 augusti.

SEPTEMBER

"Måste gitt" – humorserie med bland andra Can Demirtas, Jörgen Thorsson och Selma Caglar. Premiär 4 september.

"Muren" – underhållningsprogram från Göteborg där den bredaste allmänbildningen lönar sig. Premiär 5 september.

"Sveriges starkaste familj" – sju familjer tävlar i fjällmiljö. Vinnaren utnämns till "Sveriges starkaste familj". André Pops och Sanna Kallur programleder. Premiär 6 september.

"Dips" – andra säsongen av Marie Agerhäll och Jesper Rönndahls humorserie, som följer tre inkompetenta diplomater vid Utrikesdepartementet. Premiär 11 september.

"Sommaren -85" följer tre generationer kvinnor i en mindre stad i västra Sverige. Lotta Tejle, Kajsa Ernst och Morgan Alling syns i rollerna. Premiär 14 september.

"White Wall" – thrillerserie med bland andra Vera Vitali, Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili. Premiär 20 september.

"Prio 1 – i förövarnas spår" – true crime-serien följer kriminalinspektörer som utreder sexuella övergrepp på barn. Premiär 27 september.

OKTOBER

"Den gröne slaktaren" – Ann Lundberg och kocken Paul Svensson undersöker gröna alternativ i köket. Premiär 1 oktober.

"Den svenska dansbandshistorien" – musiker som Magnus Carlsson, Christer Sjögren och Per-Örjan Ådén berättar om den svenska dansbandskulturen. Premiär 14 oktober.

"Framtiden runt hörnet" – Emma Frans och David Sundin undersöker vilka tekniska lösningar som kan komma i framtiden. Premiär 14 oktober.

Sorgen och jag" – Claes Elfsberg förlorade sin dotter i cancer. "Sorgen och jag" följer honom under två år. Premiär 22 oktober.

NOVEMBER

"Bryssel calling" – programmet följer svenska EU-politiker. Premiär 3 november.

"Målet är målet" – fotbollspelaren Torbjörn Nilsson guidar fotbollslag i konsten att göra mål. Premiär 5 november.

"Jakten på en mördare" – Mikael Marcimain regisserar tv-serien, som är baserad på Tobias Barkmans reportagebok med samma namn. Premiär 15 november.

"Lerins sommarö" – Lars Lerin bjuder in gäster och lärlingar till sin sommarö. Premiär 25 november.

DECEMBER

""Vår tid är nu" – SVT:s populära dramaserie är tillbaka med en specialsäsong. Premiär 25 december.

Källa: SVT samt TT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS