Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Så blir höstens Planetafestival

"Spretigheten är vår styrka". Det säger arrangören Jörgen Wade om höstens Planetafestival i Göteborg.

Konserter, workshops och massor av barnaktiviteter. Lite i skuggan av stadens stora kulturkalas och popfestivalen i Slottsskogen drar den 16:e upplagan av Planetafestivalen snart igång.

Tisdag 29 oktober invigs dans- och musikfestivalen med en konsert på café Hängmattan i Majorna av rootslegendaren och sångaren Sanba Zao från Port-au-Prince, som uppträder tillsammans med den svensk-haitiska konstellationen Cyklon.

Därefter väntar fem fullmatade kulturdagar med ett synnerligen späckat schema. Det blir magisk musikteater från Sápmi på kulturhuset Kåken i Härlanda, konserter från hela världen i Musikens hus, jazz på Holy Moly, workshops i allégården, svensk folkdans på Gräfsnäsgården i Slottsskogen och så vidare. Allt som allt ett 50-tal olika evenemang fördelade över i princip hela staden.

– Vi har fått till ett väldigt brett och bra festivalprogram som jag är både stolt och nöjd med, säger Jörgen Wade, en av Planetas arrangörer tillika konferencier på invigningen.

LÄS MER: Planetafestivalens program

En av de grundläggande tankarna med Planetafestivalen har sedan starten varit att skapa upplevelser och erbjuda mötesplatser där olika människor och kulturer kan stråla samman. Det handlar mycket om sång och dans, men också om att pröva på och lära sig saker. Och att lära sig hitta i Göteborg.

– Festivalen är utspridd på 25 olika scener, från Blå stället i Angered och Biskopsgårdens kyrka till Kronhuset och Världskulturmuseet i centrum.

LÄS MER: Musik som trotsar normer och tabun

Arrangören Jörgen Wade understryker också att de flesta programpunkter och nästan alla konserter har fri entré och att alla är välkomna, från småbarn till åldriga pensionärer.

– Det är bra att komma i god tid om man vill vara säker på att komma in, säger Jörgen Wade och understryker att flera spelningar var helt knökade förra året.

Vad ska man absolut inte ska missa i år?

– Den artist som uppträder mest under festivalen är Sanba Zao från Haiti, han är klart sevärd, och Ross Daly är jag väldigt nyfiken på! Han spelar på en urtida lyra från Kreta och ska tydligen vara något alldeles speciellt.

Någon mer?

– Jag vill också lyfta fram reggaesångaren Clinton Fearon som flyger in från Jamaica. Till hans spelning med The Boogie Brown Band på Musikens hus måste man dock köpa biljett.

Planeta

Är: Ett nätverk med ett 30-tal lokala och regionala kulturarrangörer som Folkuniversitet, Medborgarskolan, Stora teatern, Svenska kyrkan, Världskulturmuseet och Göteborgs stadsbibliotek med flera.

Gör: Lyfter fram musik och dans från världens alla hörn för barn & vuxna. Har i 16 år arrangerat den multikulturella Planetafestivalen vecka 44 (höstlovet).

Planetafestivalen 2019

När: 29 oktober till 3 november.

Var: Holy Moly, Mariakyrkan, Kåken, Musikens hus, Allégården, Blå stället ... allt som allt 25 olika scener över hela stan.

Med: Sanba Zao (Haiti), Clinton Fearon (Jamaica), Ahmed Ag Kaedy (Mali), Enkel (Finland), Ross Daly (Kreta), Sara Ajnnak (Sápmi), Celso Paco (Mozambique), Becca Stevens (USA), med flera.

Mer info: www.planeta.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.