Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna  i The Mamas när de vann Melodifestivalen 2020. Nu ska en ny vinnare utses för 2021 års tävling. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna i The Mamas när de vann Melodifestivalen 2020. Nu ska en ny vinnare utses för 2021 års tävling. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så blir Eurovision 2021

Efter att årets Eurovision Song Contest ställts in till följd av coronapandemin är det nu klart att världens största musiktävling återkommer 2021. Men The Mamas får stanna hemma. Samma uppställning av länder kommer tävla nästa år – men med nya bidrag.

På grund av coronapandemin ställdes årets planerade upplaga av Eurovision Song Contest in – vilket ledde till att Melodifestivalvinnarna The Mamas inte kunde delta i tävlingen som skulle ha hållits i Rotterdam i Nederländerna.

Nu står det klart att den 65: e tävlingen trots allt kommer att hållas i Rotterdams Ahoy Arena den 18, 20 och 22 maj 2021.

LÄS MER: Melodifestivalen sänds utan publik och turné

– Vi har exakt samma uppställning av länder som skulle ha tävlat 2020 och vi är glada över att de alla kommer tillbaka nästa år, säger Martin Österdahl, verkställande chef för Eurovision Song Contest, i ett pressmeddelande.

Melodifestival blir av

Arrangören EBU meddelade i mars att de bidrag som skulle ha representerat de tävlande länderna i 2020 års upplaga inte kommer att få tävla i Eurovision Song Contest 2021. Sverige kommer alltså inte att representeras av bidraget "Move" med The Mamas.

I början av oktober stod det klart att Melodifestivalen 2021 kommer att genomföras utan publik. Dessutom kommer alla deltävlingar att sändas från Stockholm.

LÄS MER: Helt otänkbart att lotsa runt Melodifestivalen i landets ishallar

– Beslutet om publiken har varit det tuffaste. Men vi vågar inte riskera något, sa Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, till TT då.

Bidragen till årets Melodifestival blir som vanligt 28 till antalet och en slutlig vinnare ska traditionsenligt koras. Detta bidrag kommer representera Sverige i Eurovision song contest 2021.

Beslut tas nästa år

Till följd av coronaviruset arbetar arrangören EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, med fyra scenarier för att kunna vara värd för tävlingen. Ett alternativ är att hålla tävlingen med social distans och ett annat innebär resebegränsningar för alla eller några av deltagarna.

LÄS MER: Grönt ljus för Melodifestivalen 2021

Ett beslut om hur tävlingen ska utformas kommer att fattas i början av nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.