Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Miljöförvaltningens inspektörer kontrollerar att det inte uppstår trängsel på krogarna varje helg. Bilden är en arkivbild och har inget med kontrollerna att göra. Bild: GP

Så är skyddet för inspektörerna som kontrollerar restauranger och nattklubbar

Det är natten till lördag och längs Avenyn vandrar miljöförvaltningens inspektörer. Deras uppgift är att kontrollera att det inte uppstår trängsel på krogarna. Något de nu gör varje helg.
– Jag skulle inte säga att det är en hotfull miljö, men sent en helg kan saker hända och vi har ett arbetsmiljöansvar, säger Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Under coronapandemin har miljöförvaltningen gjort löpande kontroller på stadens krogar, restauranger och caféer. Under fredagen gjorde de eftermiddagskontroller. Veckan dessförinnan var de ute på kvällen och en bra bit in på natten. Då genomförde fyra inspektörer totalt trettiofem trängselkontroller på restauranger runt Avenyn, Majorna och Vasastan.

När allt var färdigt hade sex ställen fått anmärkningar och i tre fall var det så pass allvarligt att ärendena skickades vidare till regionens smittskyddsenhet, vilka kan fatta beslut om nedstängning. Det behövdes inte den här gången.

LÄS MER: Linnéterrassens vd: Stänger när de sista gästerna går

Det krävs en hel del förberedelser för inspektörerna innan de ger sig ut på sina kontroller. Dels går man igenom vad som ska undersökas och vilken dokumentation som finns sedan tidigare. Dels går man igenom risker.

– Om det är väldigt trångt och inspektören upplever att den själv kan utsättas för smitta ber vi verksamhetsansvarige att komma ut i stället, säger Angelica Winter.

– Om det gäller hotfulla situationer backar man bara och avbryter kontrollen.

Miljöförvaltningen har utöver sina egna rutiner även en direktkontakt hos polisen. Det finns också möjlighet att bära personlarm kopplat till ett vaktbolag.

– Det gäller inte bara vid trängselkontroller. Alla som arbetar med myndighetsutövning ska alltid göra en riskbedömning innan man går in någonstans, säger Angelica Winter.

LÄS MER: Smittskyddet inkopplat efter trängsel vid restauranger i Göteborg

Fick avbryta kontrollen

I en av förra helgens rapporter står det att inspektörerna som skulle kontrollera en krog på Avenyn uppfattade situationen som hotfull och att de därför valde att inte gå vidare och kontakta den ansvarige för verksamheten.

När GP pratar med inspektören förtydligar hon att det aldrig var någon större fara. Att situationen snarare var besvärlig ur en smittosynpunkt då många trängdes utanför lokalen.

LÄS MER: Inspektörernas dom: För trångt på uteserveringarna i Göteborg

Enligt Angelica Winter har varken de sena kontrollerna i centrala stan eller övriga kontroller under dagtid varit särskilt utsatta eller hotfulla. Den bilden delar hon med sina kollegor i Stockholm, påpekar hon.

– Vi kan inte fatta beslut om stängningar av verksamheter. Därför lämnar vi inte sådana beslut på plats. Vi för en dialog och är snarare där för att hjälpa verksamheterna att kunna hålla öppet, säger hon.

Hur kommer det att se ut framöver med kontroller?

– Vi kommer att fortsätta att vara ute varje helg. Sen får vi fortsätta följa utvecklingen. Under semestertiderna kan det behöva ändras och justeras en del. Då kan det vara ett större behov en solig vardagskväll än en regnig lördag.

Hur bestämmer ni var ni gör kontroller?

– Citykärnan är alltid intressant, eftersom det alltid rör sig mycket människor där. Men vi behöver också komma ut i ytterområden och andra områden också.

– Vi försöker vara där vi inte har varit tidigare. Sen kompletterar vi med inkommande klagomål och input från polisen och tillståndsenheten, säger Angelica Winter.

LÄS MER: Avenyfamiljen öppnar flera av sina restauranger

LÄS MER: Krogeliten sänder kris-tv: "Vi vill skapa opinion"

Detta tittar inspektörerna på vid en trängselkontroll:

Vid miljöförvaltningens kontroller tittar inspektörerna dels på att inte för många människor är för nära varandra på en allt för liten yta. Man tittar även på hur köerna in till restauranger ser ut och på hur köbildningen ser ut inuti lokalerna. Inspektörerna kontrollerar även så att det inte människor samlas vid bardisken.

Källa: Miljöförvaltningen

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.