Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sänkt stöd för hotat<br>Immigrant-institut

200 000 kronor till Immigrantinstitutet. Mer blev det inte i bidrag från Statens kulturråd.
Miguel Benito, Immigrantinstitutets chef, är mycket upprörd över beslutet, men också över hanteringen.
- Det var inte mycket pengar. Inte bra. Pengarna går tydligen till andra organisationer som jag inte vill kalla mångkulturella. Vi upplever det som mycket orättvist, säger Miguel Benito sent i går eftermiddag då han får beskedet att av de sökta 1,7 miljoner får institutet bara 200 000 kronor.
Beslutet om statligt bidrag till mångkulturella organisationer har i år dragit ut ovanligt länge på tiden. Fördelningen skulle ha varit klar för flera veckor sedan. I går förmiddag fick 22 av de totalt 24 sökande besked. Sju beviljades bidrag, två fick vänta. För Immigrantinstitutet i Borås och Grekiskt kulturcentrum i Stockholm dröjde det långt in på eftermiddagen.
Kulturrådet menar att Immigrantinstitutets verksamhet är begränsad vad gäller öppettider, utställningsverksamhet och aktiviteter i övrigt. Institutet får inte heller stöd från regionen. Rådet finner att bidraget bör begränsas till 200 000 kronor för att "ge institutet möjlighet att finna en alternativ finansiering, alternativt avveckla verksamheten".
Men att lägga ner verksamheten är inte aktuellt i dagsläget enligt Miguel Benito.
- Det kommer att bli väldigt svårt för oss att verka, men på något sätt måste vi försöka gå vidare.
Under de gångna veckorna har det framgått tydligt att beslutet när det gäller just Immigrantinstitutet i Borås och Grekiskt kulturcentrum i Stockholm inte har varit helt okomplicerat för Kulturrådet.
- De lyftes ut från de övriga sökande för att behandlas i särskild ordning. Det är i sig inget ovanligt utan görs om man hittar särskilda problem som måste vändas och vridas på lite extra, säger Per Svensson, presschef på Statens kulturråd.
Av totalt 4,1 miljon kronor har 3,7 miljoner fördelats på sju sökande. Intercult (1 miljon), Kurdiska biblioteket (1 miljon), Mångkulturellt centrum (1,1 miljon) och Selam (400 000 kronor) har tidigare år fått pengar. Nya bidragstagare för i år är Kulturföreningen Bwana club i Göteborg (80 000 kronor), Riksföreningen för folkmusik och dans (80 000 kronor) samt Stiftelsen Tensta konsthall (80 000 kronor). Sex av de sju bidragstagarna finns i Stockholm.
Immigrantinstitutet och Grekiskt kulturcentrum har länge fått statliga bidrag men har under senare år fått se dem minska i rask takt. Förra året fick Immigrantinstitutet 400 000 kronor i bidrag från Kulturrådet. Borås kommun beslöt för någon månad sedan att ligga kvar på förra årets bidragsnivå på 95 000 kronor i väntan på att en påbörjad utredning om institutets framtid och utveckling blir klar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.