Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriella Wolfe från nätverket #intedinhora anser att den utsatta kvinnans perspektiv borde vara det som diskuteras, inte vilka konsekvenser brottet får för Paolo Roberto. Bild: Nils Petter Nilsson
Gabriella Wolfe från nätverket #intedinhora anser att den utsatta kvinnans perspektiv borde vara det som diskuteras, inte vilka konsekvenser brottet får för Paolo Roberto. Bild: Nils Petter Nilsson

"Säger något om hans syn på vem som har skadats"

Paolo Robertos kommentarer efter att ha blivit ertappad för att ha köpt sex är knappast en ursäkt.
Det menar Gabriella Wolfe från nätverket #intedinhora.
– Det är så himla typiskt för att den enda han bryr sig om i det här är honom själv, säger hon.

Efter att Stockholmspolisen i en riktad insats mot sex- och människohandel ertappade Paulo Roberto efter att ha köpt sex av en kvinna i en lägenhet på Östermalm, gick tv-profilen redan morgonen efter ut och kommenterade brottet på Instagram. Han har också intervjuats i TV4, samma kanal han nu har fått sparken ifrån.

Gabriella Wolfe är en av grundarna till nätverket #intedinhora, som är ett forum för dem som är eller har varit utsatta för sexhandel.

LÄS MER: Paolo Roberto får sparken från TV4

LÄS MER: Lägg ansvaret på torskarna – inte på oss som tvingas sälja sex

Wolfe menar att Paolo Robertos uttalande knappast kan ses som en ursäkt till kvinnan som han utsatte för brottet, utan anser att allt han skriver och säger snarare riktar fokus på vilka konsekvenser brottet får för honom själv.

"Ett sätt för honom att få sympati"

– En spontan reaktion är att han är väldigt dålig på att be om ursäkt. Han säger liksom att jag har betett mig jättesjukt och att det här har förstört för mig själv, min familj, mina företag, mina tv-kontrakt. I Instagram-inlägget skriver han inte ett ord om den här kvinnan som han har köpt sex av.

LÄS MER: Kan man bota en sexköpare?

Även om Paolo Roberto nämner kvinnan i intervjun med TV4, menar Gabriella Wolfe att det mer sker i förbifarten, för att sedan återigen rikta fokus på honom själv.

– I tv-intervjun säger han ändå att hon är säkert är tvingad dit och att hon nog inte tycker att det är jättetrevligt, men ändå så fokuserar han på att det är hans liv som är förstört. Hennes liv är också förstört. Han säger att han ska söka hjälp för hålen i sin själ. Det är så himla typiskt för att den enda han bryr sig om i det här är honom själv.

Menar att kvinnans berättelse glöms bort

Gabriella Wolfe ger inte heller mycket för att Paolo Roberto tar upp att han själv har blivit utsatt för övergrepp i sin barndom.

– Jag har också blivit utsatt för övergrepp i min barndom och jag går inte runt och köper sex för det. Det är ändå en väldigt stor del av befolkningen som i princip aldrig köper sex trots att de har blivit utsatta för övergrepp – det är nämligen den kvinnliga halvan av befolkningen. Det är helt absurt att skylla det här på övergrepp som han utsattes för i barndomen, det har inget med saken att göra. Det är bara ett sätt för honom att få sympati från omgivningen.

LÄS MER: Paolo Roberto har bestämt sig för att äga historien

Wolfe anser att det är problematiskt att Paolo Robertos förklaringar till varför han köpte sex just nu pryder i stort sett varenda tidningsframsida och rullas om och om i tv.

– Jag tycker att det ska vara fokus på honom och att han har köpt sex, men nu blir det bara hans perspektiv på det här. Det borde istället vara hennes berättelse och perspektiv som lyfts fram, säger Gabriella Wolfe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.