Miljöförvaltningen har inte fått in några klagomål från uteserveringar. Däremot uppmärksammade de själv att flera rökte under Metallicas spelning på Ullevi.
Miljöförvaltningen har inte fått in några klagomål från uteserveringar. Däremot uppmärksammade de själv att flera rökte under Metallicas spelning på Ullevi. Bild: Robin Aron/Magnus Andersson/TT

Så var första veckan med rökförbudet

Miljöförvaltningen säger att de inte kommer att inspektera det nya rökförbudet för uteserveringar innan de fått in klagomål. Efter den första veckan ser det ut som att de får vänta. Samtidigt står det klart att rökförbudet bröts under Metallicas spelning på Ullevi.

ANNONS

Den första juli blev det olagligt att röka på uteserveringar, hållplatser, entréer, idrottsplatser och lekparker i Sverige. Förändringen har varit uppmärksammad, men när GP pratar med några av stadens krögare råder närmast konsensus om att man nu måste invänta tydligare riktlinjer.

– Det är lite jobbigt, dels för att lagen är ganska flummigt formulerad och dels att man ska vänta på prejudicerande fall, säger exempelvis Lars Olsson, som äger restaurangen Folk.

Även miljöförvaltningen uppger att de avvaktar. Gunnar Edlund, enhetschef på avdelningen för miljötillsyn, har tidigare berättat att de kommer dröja med att genomföra inspektioner tills de har fått in upprepade klagomål mot en verksamhet.

ANNONS

När GP begär ut inkomna klagomål för den första veckan är det dock en tunn läsning.

Under första veckan har miljöförvaltningen fått in två kommenterar om otydliga skyltar på hållplatser, en från ett par som får in grannens cigarettrök i köket, några frågor om de nya reglerna och en synpunkt från en person som är kritisk mot "förbudspolitiken".

Föreläggande för rökning på Ullevi

En tillställning som däremot har fått kritik är Metallicas spelning på Ullevi. Yusra Moshtat är inspektör på miljöförvaltningen. Hon berättar att det har varit blandade resultat i samband med att dryg 64 000 personer såg thrash-rockarnas spelning.

Utanför arenan, i entréer, runt toaletter och uteserveringar har rökförbudet efterlevts relativt väl. Men inne på arenan har det sett sämre ut.

– På ståplats framför scenen såg vi flera som rökte, både e-cigaretter och vanliga cigaretter, säger Yusra Moshtat.

Ansvariga är det kommunala bolaget Got Event som nu får ett föreläggande utan vite. Det innebär att de måste vidta åtgärder, som att personal och ordningsvakter ska få tydligare instruktioner och rutiner för att kunna upprätthålla den nya lagen.

Blickar mot Gyllene Tider

Christer Falk är tillförordnad vd på Got Event. Han säger att de får ta till sig kritiken och fortsätta arbetet med att stoppa rökningen.

ANNONS

– Sen är det inte helt lätt. Det är mycket människor och vi kan inte ha punktbevakning. Det kommer ta ett tag innan det här blir en kultur som efterlevs. Men vi strävar efter att Ullevi ska vara rökfritt, för det har det varit sedan 1995, säger han.

Christer Falk menar att de ändå upplevde att det var betydligt mindre rökning under konserten än vanligtvis. När personal och vakter har sagt till har rökare i publiken också släckt sina cigarretter och ingen har behövt avisas.

Ni har fått ett föreläggande och måste vidta åtgärder. Vilket är nästa stora evenemang för er att göra detta på?

– Gothia cup har vi på måndag, men där ser vi inte att vi har den problematiken. Nästa tillfälle blir Gyllene Tider, den tredje augusti, och där måste vi självklart fortsätta arbetet som vi håller på att utveckla, säger Christer Falk.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS