Så ställer du om från analog till digital tv

Under tisdagen släcker Comhem sitt analoga tv-nät, vilket bedöms påverka 500 000 hushåll. Här är en guide i fem steg för dig som ännu inte hunnit byta till digital-tv.

ANNONS
|
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Tittar du redan digitalt?

grade crossed
Om du är kund hos Comhem kan du den senaste tiden ha sett en textslinga som rullar i bilden. Ser du den texten behöver du byta till en digital signal. Om du inte ser texten men ändå är osäker på om du tittar digitalt kan du söka upp Comhem-kanalen. Den finns vanligtvis på kanal 777, men kan finnas någon annanstans om du själv sorterat bland dina kanaler. Den sänds bara digitalt. Ser du den behöver du inte göra något mer.
Bild: Bertil Ericson / TT

Kolla din tv-modell

grade crossed
De flesta tv-apparater från 2008 och framåt kan visa digital-tv, eftersom de har en så kallad inbyggd DVB-C-tuner. Har du en äldre tv kan du behöva byta till en nyare modell eller komplettera din tv med en digitalbox. Är du osäker på om din tv kan visa digital-tv. Läs i bruksanvisningen eller kontakta din tv-tillverkare.
Bild: STAFFAN LÖWSTEDT / SvD / SCANPIX

Byt till digitalt i inställningarna

grade crossed
Även om din tv-apparat kan visa digital-tv, kan den vara inställd på analog tv. Då behöver du ändra inställningarna. Detta gör du med hjälp av fjärrkontrollen. Eftersom tv-apparater fungerar olika är det dock bra att titta i bruksanvisningen eller kontakta tv-tillverkaren om du är osäker.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Gör en kanalsökning

grade crossed
Ser du inga digitala kanaler kan du göra en så kallad kanalsökning. Det står i din bruksanvisning hur du gör. Är du osäker kan du kontakta din tv-tillverkare. Du vet att du tittar digitalt om den rullande texten högst upp i tv-rutan har försvunnit.
Bild: SVT

Så får du lokala kanaler

grade crossed
För att få in rätt lokala kanaler och nyheter kan du behöva välja nätverks-ID för just din ort. Detta görs i samband med kanalsökningen. För Göteborg och Mölndal är rätt kod: ”41002”. Hela listan hittar du här.

Källa: Comhem.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS