Hela gänget som tävlar i Göteborg. Fr.v: Paul Rey, Klara Hammarström, Thorsten Flinck (utbytt mot Jan Johansen), Anna Bergendahl, Dotter, Méndez, Linda Bengtzing och Alvaro Estrella.
Hela gänget som tävlar i Göteborg. Fr.v: Paul Rey, Klara Hammarström, Thorsten Flinck (utbytt mot Jan Johansen), Anna Bergendahl, Dotter, Méndez, Linda Bengtzing och Alvaro Estrella. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så går det i kväll – vi tippar Melodifestivalen

Vilka bidrag slås ut från Melodifestivalen i Göteborg? Och framförallt – vilka går vidare? GP har lyssnat och bedömer de sju bidragens chanser.

ANNONS
|
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

1. Klara Hammarström "Nobody"

grade crossed
Text & musik: Erik Smaaland, Klara Hammarström, Palle Hammarlund.
Enligt Wikipedia är Klara Hammarström artist, tv-profil och före detta tävlingsryttare. I just den ordningen. Och visst kommer Klara Hammarström att kunna kalla sig för artist efter sin debut i Melodifestivalen. ”Nobody” är svängig, schlagerfärgad Shakirapop om att stå på egna ben, utan sitt ex, och det är ett nummer som Klara Hammarström och hennes fyra dansare skjuter iväg med viss träffsäkerhet. Allt är såklart beroende på att Klara sätter sången – och att Hästsverige mobiliserar sina fotsoldater och appröstar som om ett Jerringpris stod på spel. ANDRA CHANSEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

2. Jan Johansen "Miraklernas tid"

grade crossed
Text & musik: Thomas G:son.
Först byttes Thorsten Flinck mot sin vilja ut mot Jan Johansen, som vid de första repetitionerna i sin tur ersattes av en knäpptyst SVT-medarbetare. Som om inte den karusellen vore nog visar det sig att Johansen, när han väl dyker upp, låter exakt som Magnus Uggla! Men chocken och förvirringen blandas ändå med viss förtjusning när Johansen bjuder på inte mindre än två (!) tonartshöjningar. Antingen är alltihop ett genialt sätt att närma sig den här tävlingen, lite som en happening, eller så är detta (mer troligt) ett tack och hejdå till Jan Johansen. Mycket kan hända men miraklernas tid är tyvärr inte här. UTSLAGEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

3. Dotter "Bulletproof"

grade crossed
Text & musik: Dino Medanhodzic, Erik Dahlqvist, Johanna "Dotter" Jansson.
Kan inte påstå att det är helt glasklart vad Johanna ”Dotter” Jansson sjunger om, bidraget är öppet för tolkning om vi säger så, men även om låten skulle handla om ... Mordor så känns numret alldeles för mörkt för sitt eget bästa. Visst är det snyggt med det röda laserljuset, men hur kommer det att fungera i tv? Kommer Dotter ens att synas? Detta är tankar och funderingar som vi brottas med. Låten då? Tja, det finns egentligen ingen orsak att revidera vårt första intryck. ”Bulletproof” är verkligen en Lordesnygg och Siadoftande powerpopsång. Som, eventuellt, alltså handlar om Mordor. UTSLAGEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

4. Méndez feat. Alvaro Estrella "Vamos amigos"

grade crossed
Text & musik: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Jakke Erixson, Leo Méndez.
Förutom ”taco”, ”cerveza” och ”playa” måste ”vamos” och ”amigos” vara de spanska ord som är mest spridda i de svenska folklagren. Den här låtens titel är alltså vald med största omsorg, vilket även Méndez pargäst Alvaro Estrella måste vara. Tack vare honom är det nästan så att man glömmer att Méndez varken kan sjunga, rappa eller dansa. Men han är den enda i startfältet som kommer undan med en halstatuering. Dessutom är låten en riktigt charmig latinostänkare av den sort som aldrig vinner Melodifestivalen men som brukar göra bra ifrån sig ändå. TILL ANDRA CHANSEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

5. Linda Bengtzing "Alla mina sorger"

grade crossed
Adam Jönsson, Jesper Welander, Linda Bengtzing, Yvonne Dahlbom.
Linda Bengtzing inleder med en vit bröllopsklänning draperad över sina röda scenkläder, men redan efter första refrängens ”jag vill inte ha dig tillbaks” ryker den all världens väg. För ännu en gång har Linda Bengtzings relation gått i kras, och det är som att alla hennes tidigare Mellobidrag möts i den här revanschfyllda texten om att rensa ut gamla ex, samla vännerna omkring sig och gå vidare med livet. Önskar Linda Bengtzing hade gjort det även musikaliskt. Men icke. Detta är beprövad gammelschlager där väldigt lite, egentligen ingenting, har hänt sedan Bengtzing studsade genom rutan för sisådär 15 år sedan. UTSLAGEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

6. Paul Rey "Talking in my sleep"

grade crossed
Text & musik: Alexander Standal Pavelich, Lukas Hällgren, Paul Rey.
Ingen har lyckats dela upp pressrummet lika effektivt som Paul Rey. Och det rör inte ens hans Ed Sheeran-ballad, som alla menar hör till delfinalens bättre låtar, det handlar om att hans artistnamn är påfallande likt en annan popstjärna från Skåne, Paul Rein, som dock ingen under 40 kommer ihåg. Därav den åldersmässiga klyvningen. Men om Paul Reys framtid är vi som sagt rörande eniga. Han är i tävlingen för att stanna. Kanske att låten hade vunnit på ännu lite mer dynamik, det händer ärligt talat inte jättemycket, men det som ändå sker imponerar tillräckligt. TILL FINAL!
Foto: TT
Melodifestivalen i Göteborg
Bild: Claudio Bresciani/TT

7. Anna Bergendahl "Kingdom come"

grade crossed
Text & musik: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Anna Bergendahl, Erik Bernholm.
När Anna Bergendahl gjorde sin ”Ashes to ashes” i en dunge av fuskträd och plastblommor slutade hon på tionde plats. Därför sjunger hon nu ”Ashes to ashes”, f’låt ”Kingdome come”, omgiven av sex dansare i svarta bomberjackor och kilt. Bättre? Ja, betydligt. Låten drar igång med ett ljudligt klockslag och så bär det av i rasande fart. Enda andningspausen kommer när Anna Bergendahl vill att vi ska klappa takten - och det lär klappas inne på Scandinavium i kväll, var så säkra. Vårt enda problem med det här bidraget är egentligen att Anna Bergendahl envisas med att sjunga ”my kingdom kömm ...”. Sluta med det.TILL FINAL!
Foto: TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS