Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Ryssland förbjuder bilder med sminkad Putin

Ryssland har nu lagt till ytterligare ett objekt som "extremistiskt material". Nämligen Vladimir Putin i smink som antyder att presidenten skulle vara gay, skriver nyhetssajten Huffington Post.

Det ryska justitieministeriet lade i förra veckan till fotografiet som extremistiskt material. En lista som innehåller mer än 4000 olagliga bilder att dela, skriver den amerikanska nyhetssajten Huffington Post. Ministeriet beskriver bilden som att den hintar om att den ryska presidenten skulle ha en "onormal" sexuell läggning.

Vladimir Putin i smink och beslutet utgår från en rättegång i maj i den ryska staden Tver. Domen radar upp ett antal bilder postade på den sociala medierplattformen, Vkontakte som drivs av A. V. Tsvetkov. Övriga bilder som nu är förbjudna är Vladimir Putin som nazist och andra rasistiska och antisemitiska bilder. Kontot Vkontakte är inte längre tillgängligt. 

Spreds under världsprotester

Bilden av Putin i färgglad sminkning började få spridning under 2013 och den uppmärksammade propagandalagen rörande gay-material. Den ryska regeringen förbjöd spridning av material rörande HBTQ-rättigheter. Lagen blev en världsnyhet och omfattande protester genomfördes i flera länder.

LÄS MER: Homosexuella kan fråntas sina barn

Idag har Ryssland restrektiva lagar när det kommer till att beskriva offentliga personer och har bannat flera nyhetssidor och bloggar.

"Kan kanske känna sig träffad"

"Som person kan han kanske känna sig träffad. Men som president är han ganska oberörd inför dessa vulgariteter. Han har lärt sig att borsta av sig det hela för länge sedan", säger Dmitry Peskov som tidigare varit presidentens pressekreterare, enligt Huffington Post.

Dessutom tillade Dmitry Peskov att han inte sett bilden i fråga utan skulle kolla på den och diskutera det hela med Det ryska justitieministeriet.

LÄS MER: Politiker kallar Disneyfilm för gaypropaganda

LÄS MER: Allt tuffare klimat för Ryssland homosexuella

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.