Rubens ruta knackad och klar i Landala

Regissörens omtalade ruta stenläggs på torget. – Vårt uppdrag är att skapa trygga, trivsamma handels- och mötesplatser, förklarar Annika Strandberg, områdeschef i Centrums stadsdelsförvaltning.

ANNONS
|

För tillfället täcks rutan, som lagts in i den befintliga stenläggningen på Landala torg, av plåt. Först den 1 december är det dags för invigning med tal av filmaren Ruben Östlund som lanserade idén med rutan i samband med sin film The Square.

Idén med rutan är, som GP har skrivit om vid upprepade tillfällen, att markera ut en plats som är en "frizon där tillit och omsorg råder". Tanken är att den eller de som kliver in i det avgränsade utrymmet "har samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad."

Ett tidigt förslag från regissören var att flytta Kopparmärra och anlägga rutan på statyns plats. Förslaget, som han hävdade var på fullaste allvar, blev hårt kritiserat och slopades.

ANNONS

Fjärde rutan i ordningen

När rutan invigs finns Ruben Östlund på plats för att tala och får sällskap av musikern José González som ska spela. Annika Strandberg, områdeschef i Centrums stadsdelsförvaltning, är extra nöjd med att rutan hamnat på just den aktuella platsen.

LÄS MER:Ruben Östlund anklagad för namnstöld

– Jag tyckte att det hängde ihop med vårt hälsofrämjande arbete för seniorer. Vi vill att seniorerna ska vara med där det händer, och Rutans budskap stämmer så bra överens med den värdegrund vi står på, menar hon.

Rutan i Landala blir den fjärde i ordningen. Den finns sedan tidigare i Ängelholm, Värnamo och norska Grimstad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS