Maria Domellöf-Wik: Ruben Östlunds nya segeryra: har trippel Oscarschans

Ingen svensk har hittills vunnit en Oscar i kategorin bästa film. Ska Ruben Östlund ändra på det? Göteborgsregissören har nu trippel Oscarschans för ”Triangle of sadness” – i de tunga kategorierna bästa film, bästa regi och bästa originalmanus.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Knappt hade vinnarskallen Ruben Östlund, regissören från Styrsö som numera har världen som arbetsfält, hunnit hämta sig efter måndagens storslam på Guldbaggegalan förrän nästa succé kablades ut globalt. ”Triangle of sadness” är nu trippelnominerad inför Oscarsgalan i Los Angeles söndagen 12 mars.

Den spektakulära satiren, med Woody Harrelson i en paradroll som alkoholiserad marxistisk fartygskapten, är en av de tio filmer som nu nominerats i kategorin bästa film.

Det var i början av 1970-talet det hände sist: Jan Troell, hederspristagare på årets filmfestival i Göteborg, hade chans med ”Utvandrarna” 1973. Året därpå nominerades Ingmar Bergman i samma kategori för ”Viskningar och rop”. Båda dessa svenska filmklassiker blev dock utan statyett.

ANNONS

Ruben Östlund befinner sig alltså i fint sällskap när han nu nominerats i kategorin, där ”Triangle of sadness” kan räkna med hårt motstånd. Tio filmer konkurrerar om statyetten, bland dem storfilmer som ”Avatar: The way of water”, Top Gun: Maverick”, ”Elvis”, actionkomedin "Everything everywhere all at once” och Netflix-dramat ”På västfronten intet nytt”. Sarah Polley har också nominerats för sin ”Women talking” liksom Steven Spielberg för uppväxtskildringen ”The Fabelmans”.

Steven Spielberg bland konkurrenterna

Ruben Östlund har dessutom nominerats för bästa regi och bästa originalmanus. Där är hans fyra konkurrenter de samma i båda kategorierna: Steven Spielberg, Todd Field för sitt drama ”Tár” om chefsdirigenten Lydia Tár, Martin McDonagh för dramat ”The Banshees of Inisherin” och duon Daniel Kwan och Daniel Scheinert för actionkomedin "Everything everywhere all at once” .

Att en svensk film har trippel Oscarschans är ytterst ovanligt. Senast det hände var 1984 då Bergmans ”Fanny och Alexander” nominerades än mer flitigt och senare också vann flera Oscars.

Förutom Ruben Östlund har även andra svenskar Oscarschans i mars:

Kompositören Ludwig Göransson, som 2018 vann en Oscar för musiken till ”Black panther”, har roligt nog nominerats igen för sången ”"Lift me up" från uppföljaren ”Black panther: Wakanda forever.”

Dessutom har dansk-svenska dokumentären ”Ett hus byggt av skärvor” i regi av Simon Lereng Wimont valts ut att tävla om en Oscar för bästa dokumentär. Den oerhört rörande berättelsen utspelar sig på ett barnhem i ett fattigt hörn av östra Ukraina.

ANNONS

Lite plåster på såren för juryns oförlåtliga miss: att de valde bort Ali Abbasis ”Holy spider”. En brinnande aktuell politisk thriller om situationen för kvinnorna i Iran. En film som borde ha varit en given Oscarskandidat.

LÄS MER:

LÄS MER:Storslam för ”Triangle of sadness” på Guldbaggegalan

LÄS MER:Publiksiffrorna för svensk film är alarmerande

LÄS MER:22-åriga Mahsa Aminis öde borde mana till eftertanke

Missa inga recensioner från GP Kultur

Nu kan du få alla våra filmrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Filmrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS