Ruben Östlunds vinnarskalle är ovärdig för en konstnär, skriver Marcus Berggren.
Ruben Östlunds vinnarskalle är ovärdig för en konstnär, skriver Marcus Berggren. Bild: Henrik Montgomery/TT

Marcus Berggren: Ruben Östlund gör konst till hockey

Jag förstår att man måste vara en total galning om man vill bli en av världens mest respekterade regissörer; man måste pulverisera allt motstånd. Det gör Ruben Östlund – men hans vinnarskalle är knappast värdig för en konstnär, skriver Marcus Berggren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag fick nyligen frågan: ”Visst har du en komplicerad inställning till Ruben Östlund?” Det har jag absolut inte, tänkte jag. Man är väl en kulturperson med märkliga vinpreferenser, manchesterkalsonger samt en ohämmad kärlek till Ruben? Hans filmer är som om Lasse Åberg hade skrivit och regisserat ett avsnitt av “Black Mirror”. Alltså svinbra. Vad skulle man möjligen ha att invända? Jo, möjligen att han har börjat kännas lite hockey.

De finstilta penseldragen från tidiga filmer har kastats överbord för att få plats med bulldozern, bazookan och PR-karusellen. Det känns som att det börjat handla mer om att vinna den där jävla palmen än att göra film.

ANNONS

Jag förstår att man måste vara en total galning om man vill bli en av världens mest respekterade regissörer; man måste pulverisera allt motstånd. Frågan är om man själv kan ställa sig i vägen för sina egna verk. Stora personligheter kastar stora skuggor.

Hans senaste film “Triangle of Sadness” var väl fet, men som vanligt kändes det som att man redan hade sett den. Han har i intervjuer hamrat in nyckelscenen i oss så att den sitter djupare än vissa barndomsminnen. Att ta sig till salongen för att se filmen blir bara något man måste bocka av för att få det bekräftat att den är så sjuk som han säger. ”Japp, det var en lavin och det var fett pinsamt” eller ”Japp, det var nåt slags grotthärke på finmiddag”, eller nu senast ”HELVETE va dom spydde!”

Det hade räckt att se affischen.

När jag läser i DN att Rubens producent sms:ar deras filmrecensent varje gång de ger deras filmer en trea och skriver “Jävla tönt” får jag ont i magen. Mer hockey än så blir det inte utan skridskor på fötterna.

Nuförtiden tror vi varken på Gud eller på konsten, vi tror på vinnare.

Jag trodde att man i kulturvärlden skulle slippa bli döpt i ospolad gympahallstoalett av någon som kallas sitt efternamn. Men nu riskerar jag alltså gnuggisar av två tvålfagra cineastmachon (Ruben + producent) för att jag skriver den här texten? Det är inte värdigt att vilja vinna så mycket. Men vad vet jag: livet kanske är en tävling? Film kanske är en tävling?

ANNONS

Jag hade bara fått för mig att film var konst och sådan tycker jag ska hålla sig för god för priser och betyg.

Men jag fattar: Tävling och konkurrens verkar vara det enda som kan få folk att göra sitt bästa. Nuförtiden tror vi varken på Gud eller på konsten, vi tror på vinnare. Vi tror på Nils van der Poels autistiska träningsschema, Zlatans megalomani, Rubens storslam.

Frågan jag ställer mig är om man ens vill bli bäst om det är sådan man måste vara? Man blir inte bäst utan att ha ett pannben av diamant och en vilja att vinna som hade fått Hitler att framstå som fladdrig.

Om ens konst ska ta över världen måste man kanske behandla den som hockey? Inget ont om hockey – det är en sevärd sport – men som kulturyttring betraktat lämnar den en hel del i övrigt att önska. Hockey kommer aldrig bli konst – men nu håller konsten på att bli hockey.

En stenhård tackling i ryggen på motståndarna i jakten på pokalen, utförd av en regissör med en inövad målgest. Jävla tönt.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Sju råd till en blivande ståuppkomiker

LÄS MER:Utan kulturbidrag hade vår enda underhållning varit Måns Möller

LÄS MER:Folk som röstar på SD är inga mysterier

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS