Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rowlings tal inspirerar

J K Rowlings tal till sistaårseleverna på Harvard är det mest tittade på i universitetets historia. Bella Stenberg håller med om att det inspirerar.

Sakprosa

J K Rowling

Väldigt bra liv

Om fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi

Översättning: Sofia Nordin Fischer

Wahlström & Widstrand

Vad är ett väldigt bra liv? En ännu svårare fråga är kanske hur en når dit.

Åtminstone till yttre omständigheter sett har J K Rowling numera ett väldigt bra liv. Hennes böcker om Harry Potter har sålt i mer än 500 miljoner exemplar. I media har hennes väg till framgång fått lite av en sagoton. Den ensamstående unga mamman som skrev på caféer, som var fattig och levde på bidrag och som blev världens första författarmiljardär (det är hon inte längre, efter att ha gett bort pengar till välgörenhet). Sällan nämns att hon också led av depression, till och med funderade på självmord, och givetvis under tiden inte visste att den där lyckliga fortsättningen skulle komma.

Hon snuddar vid det i den här texten, publicerade i bokform på engelska 2015 och redan då gammal: innehållet är Rowlings tal till sistaårseleverna på Harvarduniversitetet 2008. Och det är ett bra och inspirerande tal att ta med sig ut i livet. Ett bra tal också, för den delen.

Tyvärr gör illustrationerna det mer barnsligt och ytligt.

Underrubriken leder tankarna till självhjälpsbok, vilket Rowling också skämtar om. Engelskans ”fringe benefits” har blivit vanliga fördelar på svenska, och för Rowlings del innebar det att hon när hon var det största fiaskot hon visste enligt vedertagna normer ändå lyckades få bottenläget att bli en solid grund för att bygga något nytt. Hon hittade styrka och disciplin inom sig, hade stöttande vänner. Även om hon inte blir frälsarkäck är det ändå inte alla som blir stärkta av motgångar, och därför föredrar jag hennes ord om vikten av fantasi. Att fantasin ger förmågan till empati. Att de frivilligt fantasilösa är mer rädda. Att de som frivilligt väljer att inte känna empati möjliggör fler monster.

Rowling avslutar med att uppmana Harvardstudenterna att använda sitt privilegium, att höja sina röster för den som inte har någon: ”Det behövs ingen magi för att förvandla vår värld; vi bär redan all den kraft vi behöver inom oss – vi har kraften att föreställa oss något bättre.”

JK Rowling.. Bild: Deborah Hurford Brown
JK Rowling.. Bild: Deborah Hurford Brown

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.