Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminalförfattarna Börge Hellström och Anders Roslund tog en lång paus från varandra efter förra boken "Två soldater". Då visste de inte om de skulle orka återuppta samarbetet igen.

Roslund & Hellström i knarkets kärna

För fyra år sedan var de så trötta på varandra att de tog en paus på obestämd tid. Framgångssagan Roslund & Helllström var så gott som över. Men en kontakt i den undre världen och en oväntad saknad fick författarduon att ändra sig.

Det hör till att det uppstår friktion mellan författare som jobbar i par. Men få bråkar så mycket som Anders Roslund och Börge Hellström. 2012, när boken Två soldater kommit ut var stämningen mellan dem så dålig att de bestämde sig för att lägga författarrelationen på is.

– Vi hade nog bestämt att vi inte skulle jobba mer ihop, förtydligar Anders Roslund.

Så gick det något år. Anders Roslund skrev en bok tillsammans med Stefan Thunberg och Börge Hellström jobbade på med sitt. Men när en kontakt i den undre världen hörde av sig för att erbjuda en ovärderlig inblick i den colombianska knarkmaffians strukturer väcktes lusten till samarbete igen.

– Vi upptäckte också att vi saknade varandra – eller jag saknade i alla fall Börge, säger Anders Roslund och lockar fram ett stort leende på Börge Hellströms läppar.

– Och nu är vi varsammare med varandra, det är inte så många förflugna ord längre, vi letar inte fel, eller hänger upp oss på saker.

De har alltid haft ett stort kontaktnät. Bland Roslund och Hellströms uppgiftslämnare finns både poliser och kriminella, båda parterna tycks hysa att visst förtroende för deckarduon. Duons patenterade blandning av "50 procent sanning och 50 procent lögn" verkar tilltala båda läger.

– Vi blir kontaktade otroligt regelbundet av kriminella och halvkriminella som vill att vi ska inkludera dem i nästa bok. Fast då handlar det om att man ska göra dem till hjältar och vi får förklara att "jag är hemskt ledsen, men alla kriminella i våra böcker är idioter, de agerar idiotiskt – men vi lånar gärna lite av dina idiotiska handlingar, om vi får", säger Anders Roslund.

Arbetet med den nya boken Tre minuter – uppföljaren till prisbelönta och kritikerhyllade Tre sekunder som kom 2009 – förde dem hela vägen till Colombia. Eller rättare sagt, Börge Hellström var med på den mentala resan till en extremt brutal och amoralisk värld, men valde att stanna hemma när Anders Roslund gjorde research på plats i landet.

– Här hemma är jag trygg även i ganska destruktiva miljöer, men där hade jag varit livrädd. Jag ville inte åka dit, konstaterar Börge Hellström.

I Tre minuter får läsarna återigen följa infiltratören Piet Hoffmann, som den här gången har nästlat sig in i hjärtat av den colombianska kokainsmugglingen. Hoffmann har flyttat med sin familj, fru och två söner, till en omgivning där ett människoliv inte har särskilt stort värde. När en amerikansk toppolitiker kidnappas och förs till knarkmaffians gömställe i djungeln för att torteras ställs svenskens tillvaro på sin spets.

Anders Roslund är fåordig om sina egna upplevelser i Colombia men säger att han aldrig hade rest dit om han inte varit i sällskap med människor som kunde omgivningen.

– Visst är det konstigt att befinna sig någonstans där man vet att drogen och profiten alltid trumfar livet i varje ögonblick. Det är så absurt. Men jag hade aldrig befunnit mig där om vi inte hade haft guider som har egen karisma, egen kraft och egen pondus i den här världen.

Samtidigt poängterar båda att Tre minuter befinner sig närmare äventyrsromanens tilltal än de mer lågmälda Två soldater och Flickan under gatan. Ett tag var Piet Hoffmann farligt nära att bli en James Bond-kopia, säger en av dem och fnissar. "Fast för att visats i så exceptionella miljöer så måste också han vara lite exceptionell."

Samtidigt som Tre minuter lanseras verkar det nu äntligen vara grönt ljus igen för Hollywoodfilmatiseringen av Tre sekunder – som av budgetskäl stoppades för något år sedan. Men trots att producenterna har lovat att det nu är "100 procent säkert" att projektet blir av vågar Anders Roslund och Börge Hellström inte ropa hej än.

– Det är väl ungefär som med kokainet. Det är "100-procentigt" fast det ändå bara är 94 procent, säger Anders Roslund och ler snett.