Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Romanidéerna blev en novellsamling

Under några år skrev Martin Engberg i Göteborg på flera romanidéer samtidigt. Resultatet blev en samling spöklika noveller i en debutbok som fått fin kritik.

Veckan som gått har varit omtumlande för Martin Engberg, som bor i Göteborg men är uppvuxen på landet utanför Arboga. Där har han hämtat en del inspiration till titelnovellen i debutboken Tecknen runt huset, som just nått bokdiskarna och fått flera positiva recensioner, inte minst i GP.
- Det känns jättebra. Men jag har knappt sovit något den här veckan. Jag har legat och väntat på tidningen, stuckit iväg tidigt för att köpa tidningar, haft tentaklerna ute helt enkelt, säger han.
Martin Engberg har skrivit regelbundet de senaste tolv-tretton åren, gått universitetets författarutbildning litterär gestaltning och arbetat med flera av texterna i debutboken i fem-sex år. Novellen var inget medvetet val, berättar han.
Titelnovellen skapar rysarvibbar kring ett syskonpar och var ursprungligen tänkt att bli en roman, liksom flera av de övriga novellerna. Martin Engberg arbetade med utkasten parallellt och berättelserna föll på plats först sedan han upptäckt att de hade mycket gemensamt och skulle kunna fungera tillsammans i kortare format.
- Så novellen har valt mig, säger han.
Det har han inget emot, för han gillar den långa novellen som form. Dessutom arbetar han utifrån ett förutsättningslöst författande där han inledningsvis inte har någon färdig idé, vilket gör att det är svårt att förutse resultatet.
- Jag skriver väldigt organiskt. Nästa steg är att fortsätta skriva, helt enkelt. Förmodligen blir det en längre text, säger Martin Engberg.
Han inspireras av filmare som David Cronenberg eller David Lynch och ser mycket på skräckfilm och science fiction. En hel del dålig sådan, som han säger. Plus en del bra.
När han inte sitter och skriver jobbar Martin Engberg deltid som kursledare på ett aktivitetscenter för handikappade eller håller i skrivarkurser på kvällarna. Dessutom arbetar han för tidskriften Ord & bild och är en av grundarna bakom litteraturtidskriften jmm.
På frågan hur han kortfattat vill beskriva sig själv svarar Martin Engberg att det är något han ogärna vill svara kortfattat på.
- Jag är väl en sådan person som inte tycker om när tillvaron förenklas för mycket. Det går igen i mitt skrivande. Det handlar om en ambition att inte gå med på de mest klichéartade bilderna vi har av vår omvärld eller av vad litteratur kan vara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.